Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Giftigt för fåglar
 
Det finns många saker i hemmet som är skadligt för fåglar. Tar här upp några av de vanligaste riskerna man bör ta bort innan man släpper en fågel lös i ett rum eller hus.
Det finns många saker i hemmet som är skadligt för fåglar. Tar här upp några av de vanligaste riskerna man bör ta bort innan man släpper en fågel lös i ett rum eller hus.
Rök aldrig inomhus eller låt fimpar ligga framme. Tobak är giftigt både att äta och inhalera för fåglar. Gäller även snus och tugg tobak.

Se till att ha alla rengörings och desinfektions medel på ett ställe fågeln aldrig kan komma åt dem. De flesta är frätande och farliga om fågeln får i sig av dem.

Målarfärg avger giftiga ångor. Skall man måla inomhus så lämna bort fågeln tills färgen torkat och slutat lukta. Det räcker inte med att stänga in fågeln i ett angränsande rum, ångorna letar sig in genom dörrarna.

Använd aldrig insekts spray eller andra bekämpningsmedel inomhus där det finns fåglar. Det hjälper inte att flytta fågeln tillfälligt när man använder medlen, det sätter sig i möbler och på kläder som fågeln sen kan få på fötter och fjädrar. Den får sedan i sig av giftet när den putsar sig. Detta gäller även för doftsprayer av olika slag.

Doftljus innehåller oljor som när de tänds avger giftiga ångor som är skadligt för fåglar.

Bläck, blyerts och tuschpennor innehåller giftiga ämnen och skall plockas undan när fågeln är ute.

Använd ingenting gjort av eller innehållande teflon i hemmet. Vid uppvärmning av teflon bildas en giftig gas. Denna gas kan redan inom några minuter efter inandning leda till döden för fågeln.

Nagellack bör inte användas då det avger farliga ångor. Även i torkat tillstånd giftigt om fågeln får i sig av det.

Man skall aldrig ge en fågel avokado, detta är dödligt giftigt för fåglar. Se även till att hålla kaffe, te, alkohol, choklad och lakrits utom räckhåll. Bjud inte på husmankost till fåglar, den är ofta tillsatt med mycket salt och kan ge njurskador på sikt. Detta gäller även vanliga kryddor som används vid matlagning.

Var noga med att fågeln inte tuggar på föremål av metall. De flesta metaller är skadliga för fåglar. Detta gäller även vanlig aluminiumfolie. Zink är extremt giftigt för fåglar. Låt aldrig galvaniserade föremål vara i kontakt med fåglarnas mat.

Använd matskålar av plast, glas eller rostfritt. Håll nycklar, metallknappar, dragkedjor på kläder och oäkta örhängen borta från fåglar. Lätt att de får i sig av metallen.

Många av våra kruk- och trädgårdsväxter är giftiga för fåglar. Och även om de anses vara ofarlig kan de ha behandlats med gödnings eller insektsmedel som är skadligt för fåglar. För att vara helt säker bör man hålla alla växter borta från dem. Här följer några av de som betraktas som giftiga men det finns många fler än dessa.

Akleja, amaryllis, ampelfackla, aralia, aster, avokado både planta och frukt, azalea.

Balsamin, begonia, benjaminfikus, berberis, betlehemsstjärna, biggaråer, björnloka, blomman för dagen, blomstertobak, blåregn, bok, bomullsbuske, bougainvilla.

Clematis, cyklamen.

Digitalis, druvfläder.

Eldkrona, elefantöra.

Fingerblomma, flamingoblomma, fredskalla, fänrikshjärta.

Gladiolus, gullranka, gullregn.

Harsyra, hortensia, hyacint, hängsparris.

Idegran, iris.

Jasmine, julros, julstjärna, järnek.

Kaffeplanta (även bönorna), kaktus, kalla, kaprifol, klänglilja, korallbär, kristi törnekrona, kroton, krysantemum, körsbärskärnor.

Liguster, liljekonvalj, liljor, lin, lobelia, luktärt, lupin, löjtnantshjärta.

Mistel, monstrera, murgröna.

Narciss.

Orkidé

Penningblad, philodendron, plommon, potatis, porslinsblomma, prickblad, primula, physalis.

Rabarber, ranunkelväxter, riddarsporre, rhododendron.

Salvia, syrén.

Tibast, tidlösa, tobaksplanta, tomat(blad och stam), tulpan. Vildpersilja

Äggplanta, änglatrumpet, äppelkärnor.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved