Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Addisons sjukdom
 
Addisons sjukdom är en tämligen ovanlig hormonell sjukdom kopplad till binjurarna.
Addisons sjukdom är en tämligen ovanlig hormonell sjukdom. Kroppens binjurar producerar en för liten mängd kortison (glukokortikoider) och aldosteron (mineralkortikoider). Detta leder till att kroppen får svårt att göra sig av med kalium samtidigt som mer natrium försvinner. 

Sjukdomen utvecklas successivt, ofta under en längre tid. Vanliga symtom är trötthet, nedsatt aptit, kräkningar, diarré och svaghet. I vissa fall dricker och kissar hunden mer än normalt. Symtomen är ofta diffusa och detta kan göra att det dröjer innan rätt diagnos ställs eftersom samma symtom ses vid många andra sjukdomar. Det är vanligt att symtomen går lite upp och ned. I värsta fall drabbas hunden av en så kallad addisonkris då den snabbt får ett mycket kraftigt nedsatt allmäntillstånd, blir uttorkad och även kan få kramper. Snabb behandling är viktig och innebär att hunden får intravenös behandling med vätska och kortison. 

Indikationer på att det är Addisons sjukdom hunden har kan man få på olika blodprover och hundens symtom, men för en säker diagnos krävs en ACTH-stimulering. ACTH är det hormon som hypofysen frisätter för att stimulera binjurarna. Man tar ett första blodprov och injicerar sedan ACTH. Efter 1,5 timme tas ett nytt blodprov och hos en frisk hund har kortisonvärdet då stigit, medan det hos en hund med Addison ligger lågt. En hund med addison behöver livslång behandling med kortison och aldosteron. Dosen är individuell och måste ställas in vilket görs med uppföljande blodprover. Nivåerna av natrium och kalium kontrolleras efter insatt behandling och vid dosjusteringar. När värdena ligger stabilt och hunden mår bra räcker det att kontrollera natrium och kalium med ett blodprov årligen. 

Orsaken till Addisons sjukdom är i de flesta fall att kroppens immunförsvar orsakat en inflammation och nedbrytning av binjuren. Ofta är det unga till medelålders tikar som drabbas. Vissa raser är mer drabbade än andra t.ex. ses sjukdomen oftare hos storpudel, bearded collie, rottweiler och west highland white terrier. 

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved