Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Demodex - Hårsäckskvalster
 
Demodex är ett litet kvalsterdjur som lever i hårsäckarna.
Det finns ca 65 kända arter av demodex. De är artspecifika och kan således inte smitta från djur till människa. Demodex ingår i normalfloran och finns i lågt antal hos i princip alla individer utan att visa några symtom. För en del hundar kan kvalstren orsaka enstaka ställen av håravfall och missfärgning av hud(juvenil demodikos) medan de allvarligare fallen får större och flera områden av pälsavfall där ibland infektioner kan uppstå (generell demodikos). Det är inte alltid känt varför en hund får problem av demodex, i många fall pratar man om en ärftlig belastning men även faktorer som stress och vissa sjukdomar kan göra att demodex bryter ut.

Demodex kan behandlas med olika typer av läkemedel, t ex tabletter, spot-on eller flytande medel. Vuxna hundar smittar normalt inte varandra, däremot kan tiken smitta sina valpar vid digivning. Om hunden har lindrig demodex och man bara hittar enstaka kvalster vid undersökningen är inte en behandling nödvändig. Det finns en forskargrupp inom SKK som undersöker den genetiska faktorn kring demodex. När det gäller avel på individer med demodex finns inget förbud, däremot finns riktlinjer angående restriktiv användning av individer med generell demodikos i avel.

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved