Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Fukteksem
 
Fukteksem (hot spot) är en mycket vanlig form av akut hudinflammation.
Oftast hittar man fukteksem på kinder, nacke/hals, rygg, lår och svansrot. Pälsen där ihoptovad på en fläck som kan vara stor som en 50-öring eller större än en handflata. Vätska sipprar ur huden och huden är ilsket röd. Hunden kan också ha mycket ont vid beröring. 

Fukteksem  kan drabba alla raser men framför allt hundar med tjock och/eller lång päls t.ex.  retriever-raserna, schäfer och rottweiler. Vanligen uppstår fukteksem på sommaren efter bad. I den fuktiga och varma miljön stortrivs de bakterier som normalt finns i hundens hud och kan växa till explosionsartat. Fukteksem kan dock även drabba hundar som aldrig badar och det finns fall av fukteksem även på vintern. 

Behandlingen består i första hand av att man rakar bort pälsen över hudförändringen plus en flera centimeter bred zon runt omkring fukteksemet till frisk hud. Tvätta sedan området med t.ex. Klorhexidin sårtvättmedel 2 gånger dagligen. Man kan även lokalbehandla med uttorkande preparat såsom Alsollösning eller Jodopax. Hos oss kan du köpa L-Mesitran som är en salva med bakteriedödande effekt som också brukar fungera bra. Förr användes ofta zinkpasta och det kan också fungera. Hunden bör ha krage på sig eftersom den absolut inte få klia/bit/slicka på fukteksemet. Försök inte bandagera eller sätta plåster på fukteksemet. Då blir det bara mycket värre eftersom eksemet behöver luft för att torka. Om man gör dessa åtgärder på ett tidigt stadium medan fukteksemet är litet så kan man ofta få stopp på inflammationen och det läker utan större problem. Skulle fukteksemet vara stort, hunden ha mycket ont, eksemet inte blir torrt på 2-3 dagar eller att det växer och blir större skall veterinär uppsökas. Förebyggande åtgärder är att noga kontrollera huden efter småskador, hålla pälsen fri från tovor , kamma ur underullen och inte minst se till att hunden inte går med fuktig päls. Tänk på att en päls som känns torr på ytan kan vara nästan genomblöt närmast huden.  Det senare kan vara nog så svårt på sommaren om man har en badglad hund!

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved