Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Förstoppning hos katt
 
Förstoppning är när en onormal mängd avföring ansamlas i grovtarmen.
Detta gör att katten bajsar mer sällan, sitter och krystar länge på lådan utan att det kommer avföring eller att den verkar ha ont när den ska bajsa. Det finns flera orsaker till att en katt blir förstoppad. Den kan vara uttorkad vilket gör att kroppen tar hand om så mycket vätska som möjligt från tarmen vilket resulterar i att avföringen blir onormalt hård och tarmpassagen försämras. Andra orsaker till förstoppning kan vara förträngningar i grovtarmen på grund av till exempel tumörer eller främmande föremål. Bäckenkanalen kan vara trång efter en trafikskada där katten fått en bäckenfraktur. Likaså kan nervskador förekomma som gör att tarmen inte arbetar fram avföringen som den ska. Minskad mängd motion kan också vara en bidragande orsak. I vissa enstaka fall kan förstoppning förekomma då ägaren har bytt kattsand och katten inte tycker om den nya sorten eller att lådan är dåligt rengjord och katten därmed inte vill gå på lådan.

Om katten inte är slö och allmänpåverkad och fortfarande vill äta och dricka kan man försöka hjälpa katten genom egna åtgärder. Ta bort torrfodret och ge burkmat för att öka mängden med vätska. Försök även att få i katten extra vätska. Kattmalt som finns att köpa i djuraffärer kan verka lösande. Paraffinolja finns att köpa receptfritt på apoteket och kan hjälpa genom att vara smörjande för tarmen. Paraffinolja ska alltid ges med mat eftersom oljan är lukt- och smakfri och måste ges med försiktighet då katten annars kan sätta den i fel strupe. 1 ml/kg kroppsvikt kan ges 1-2 gånger dagligen. Blir inte katten bättre så bör veterinär uppsökas.  

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved