Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Kastration hanhund
 
Att kastrera sin hanhund kan man göra av flera olika anledningar.
Vid vissa sjukdomar, till exempel perinealbråck, prostataförstoring och testikeltumörer är kastration en del av behandlingen. Man kan också välja att kastrera sin hanhund för att komma tillrätta med oönskade beteenden som är påverkade av könshormonet testosteron.

Hanhundar kan reagera starkt i närheten av löptikar, en del slutar att äta, ylar, sitter vid fönstret hemma och vill ut och på promenaden urinmarkerar hunden överallt. En del hanhundar har också problem med andra hanhundar. Det är viktigt att tänka på att hos äldre hundar kan ett beteende som från början styrts av könshormoner blivit en vana och kommer inte att bli bättre av en kastration. Hanhundar med ett tydligt vaktbeteende eller som visar ilska mot människor blir inte bättre av en kastration och hundar som är oroliga och stressade kan få mer bekymmer med det.

Många tror att hanhundar efter en kastration blir lata och inte har samma energi till aktiviteter, men det behöver inte alls vara så. En del kanske till och med blir mer alerta och uppmärksamma vid träning då de inte längre behöver tänka på väldoftande tikar eller andra hanar i närheten.

En nackdel med kastration är att ämnesomsättningen minskar och hunden därmed lättare kan gå upp i vikt. Så länge du som djurägare har detta i åtanke och utfodrar hunden därefter så kan man undvika det. En normalviktig kastrerad hanhund är lika pigg som en okastrerad hanhund. Förutom risken för en oönskad viktökning kan man se en försämrad pälskvalité och urinläckage efter en kastration. Risken för urininkontinens är mindre hos hanhundar än tikar efter en kastration. Hos tikar drabbas cirka 10% av urininkontinens efter en kastration. 

Alternativet till en kirurgisk kastration är en kemisk kastration. Det innebär att man injicerar ett läkemedel i nacken på hunden som sänker testosteronnivåerna. Effekten sitter i 6-12 månader.

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved