Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Varför ökar kastrerade katter i vikt?
 
När katten kastreras minskar inte bara energiförbrukningen och ämnesomsättningen.
Intaget av föda ökar också. Därför löper kastrerade katter tre gånger så hög risk att bli överviktiga.   

Katter kan inte reglera sitt födointag snabbt I naturen fångar kattdjur byten med en frekvens som gör att de får i sig en konstant näringsmängd. Får tamkatten foder som innehåller mycket mer kalorier och fett än den behöver tar det nästan tre månader innan den klarar av att minska konsumtionen. Då är den redan överviktig. Det är lättare att förebygga övervikt än att banta katten!  
Kastrering leder snabbt till kraftig viktökning Inom 48 timmar efter kastreringen ökar katten sitt dagliga intag av föda (+26 % hos hanar; +18 % hos honor). Samtidigt minskar energiförbrukningen med ca 30 %. Det innebär att de flesta katter får en för stor dagsranson och lagrar överskottskalorierna som fett. Viktökningen sker snabbt. Inom två månader av kastreringen har hankatten lagrat dubbelt så mycket fett som honkatten. Den här mekanismen förklarar varför kastrerade katter, främst hankatter, har lätt att bli överviktiga.  
Övervikt leder till sämre hälsa. Hos katter är det främst övervikt som orsakar diabetes mellitus, en sjukdom där sockerhalten i blodet ökar och orsakar följdsjukdomar. Övervikt hos katter kan orsaka ledproblem som till exempel artros. Dessutom skadar fettinlagringen:   

· immunförsvarsystemet, som gör att risken för infektioner ökar och läkningen försämras. 

· lever, hjärta och lungor, som försämrar konditionen och ökar riskerna vid narkos.  
Slutligen kan överviktiga katter ändra sitt beteende: de tvättar sig mindre, som kan leda till hudproblem. De går inte lika ofta på kattlådan vilket gör att de oftare drabbas av urinsten och förstoppning.  

Kattfoder med hög proteinhalt bevarar idealvikten. För att förebygga viktökning hos kastrerade katter måste man ge katten en kost som innehåller en lägre halt fett. Fett är det näringsämne som är energirikast. Födan bör även innehålla färre kolhydrater från stärkelse, som stimulerar aptiten och ökar risken för diabetes.   

Omvänt bidrar en hög andel protein med högt biologiskt värde till att mätta kattens aptit. Katten har ett högt behov av kött. Dessutom bevarar katten muskelmassan samtidigt som kaloriintaget minskar. Om fodret har ett tillskott av L-karnitin reduceras dessutom fettlagringen.
Text: Karen Lisager, veterinär

Royal Canin

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved