Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Vilda djur
 
Under våren och sommaren får vi många samtal från kunder som har hittat övergivna djurungar och undrar vad de kan göra för att hjälpa till. Vi ringde upp Maud Fransson på Djurens Vänner i Karlstad för att höra vad hon rekommenderar.
Om du skulle hitta en fågelunge på vägen eller i gräset så betyder inte det att den är övergiven. Djurungar ska aldrig betraktas som övergivna om inte mamman påträffas död. Föräldradjuren finns nästan alltid i närheten men blir skrämda av din närvaro och visar sig inte förrän senare.

Om du ändå misstänker att föräldradjuren är skadade eller döda ska du under en längre tid först övervaka fågelungen för att se att detta verkligen stämmer. Mata inte fågelungen under denna tiden. Om fågelungen riskerar att skadas på den plats den ligger kan du försiktigt flytta den till ett säkrare ställe t ex en buske eller bryta en kvist och lägga över den. Om du under tiden du övervakar den märker att föräldradjuren kommer fram så behöver du nu inte göra någonting. Tänk på att det dröjer ca 2-3 veckor innan fullfjädradefågelungar kan lära sig att flyga.

Hittar du måsungar eller andungar ska du inte ta i dessa direkt med dina händer utan använd handskar. Fettet som finns i vår hud förstör deras fjäderdräkter. En del tror också att doften från våra händer gör att föräldradjuren stöter bort ungarna men detta stämmer inte. Andra fåglar kan du ta i med bara händerna om du behöver flytta dem.

Så här års så kan man också hitta rådjurskid och harungar nära inpå våra hustomter. Detta beror på att djuren finner det säkrare att placera sina ungar nära oss än långt ute i skogen där det finns mycket rovdjur som kan skada deras ungar. Rådjurskid och harungar matas normalt av sina föräldrar i skymningen/gryningen. Om du tycker att djuren ligger på en öppen plats kan du bryta en kvist och lägga över dem.

Även igelkottar gör på detta sätt med sina ungar. Igelkottar kan man mata om man vill men då får man räkna med fortsatt sällskap. Igelkottar tycker om både torrfoder och burkmat för katt, potatis, ägg, pannkakor eller makaroner. Tänk på att inte ge dem mjölk att dricka utan bara vatten.

Enligt lag får man bara förvara vilda djur i 48 timmar. Du kan riskera böter eller bli anklagad för tjuvjakt om du inte följer detta. Om du behöver fråga något eller tror att ett djur är skadat ska du ringa till Maud Fransson på Djurens Vänner. Hon har tillstånd att ta hand om vilda djur under en längre period och samarbetar också med oss på Djursjukhuset om djuret skulle behöva medicinsk vård.
 
Du når Maud på 070-469 32 11.  

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved