Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Vad är osteokondros?
 
Osteokondros (OCD) är en utvecklingsrubbning i skelettet.
Då skelettet växer bildas först brosk som sedan förbenas. Vid OCD sker inte förbeningen normalt vilket påverkar en eller flera leder. Ledbrosket i den drabbade leden förtjockas och dess näringstillförsel försämras. En bit av brosket lossnar vilket leder till att hunden får ont och haltar. Diagnosen ställs vanligen med hjälp av röntgen men ibland krävs titthålskirurgi för att säkerställa diagnosen.
Prognos och behandling skiljer sig åt beroende på vilken led som drabbas.
Arvsgången är inte utredd. Sjukdomen är vanligare hos handjur och snabbväxande djur av medelstora och stora raser. Vanligen är hunden 4-6 månader gammal då den får problem med hälta och stelhet. Begynnande artroser kan i drabbade leder ses så tidigt som vid 7-8 månaders ålder. Utfodringen har betydelse för uppkomsten av OCD, främst genom överutfodring med kalk och energi. Överutfodring med protein ger inte OCD. Har hunden inte anlag för att utveckla OCD så kan sjukdomen inte heller framkallas med felaktig utfodring. Motion kan i viss mån påverka utvecklingen av OCD framför allt om valpen har skyddats för mycket från normal aktivitet och motion. En hund som växer behöver använda sitt skelett och sina leder till normal fysiskt aktivitet för att utvecklas normalt! En växande hund skall dock inte avkrävas stora fysiska prestationer eller ägna sig åt ren styrke- eller konditionsträning.

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved