Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Huggormsbett
 
Huggormen är den enda vilt förekommande giftormen i Skandinavien. Giftet innehåller bl.a. en blandning av enzymer som ger skada lokalt men som även sätter igång frisättningen av en massa kroppsegna substanser som bidrar till effekten av huggormsbett.
En huggorm kan producera tillräckligt med gift för att döda en människa och det har förekommit att så stora djur som nötkreatur har avlidit efter ett huggormsbett. När en huggorm biter så anpassar den mängden gift som den sprutar in i förhållande till omständigheterna. Om ormen dödar ett byte så anses den spruta in mer gift än om den t.ex. biter i självförsvar. De flesta bett ser man på hund och katt mellan april och november. Vanligast är att hundar och katter blir bitna i ansiktsregionen eller frambenen/tassarna. Ibland kan man upptäcka bettet som två små blodiga prickar med ½-1 cm mellanrum.

Det som händer efter ett huggormsbett är att det blir en blödning i området, vätska sipprar ut i vävnaden,  man får ödem och inflammation som ger en kraftig svullnad. Ofta ses även en missfärgning av huden. Frisättningen av många kroppsegna substanser som svar på giftet kan ge generella symtom såsom kräkningar, diarré och buksmärta. Ibland kan det utvecklas spasm i luftrören och djuret får svårt att andas. Man kan också se ökad puls, blodtrycksfall och till och med chock. Ibland fås påverkan på nervsystemet, levern, njurarna och även blodbilden kan förändras genom att de röda blodkropparna kan börja brytas ner. Dessa symtom brukar komma några timmar efter bettillfället. Det är styrkan i giftet, dosen och bettstället som är avgörande för hur allvarligt djuret drabbas. Storleken eller ålder på djuret spelar ingen större roll.

En kort tid efter ormbettet, oftast inom en timme, så blir djuret trött och matt. Det vill lägga sig ner och inte röra på sig. Samtidigt kommer svullnaden vanligen med svår smärta som följd. Om det blivit biten i halsregionen kan andningen bli ansträngd. Behandlingen går ut på att minimera skadan som giftet orsakar. Man bör därför begränsa spridningen av giftet i kroppen och det gör man genom att hålla den bitna kroppsdelen och hela djuret stilla så att blodtrycket inte höjs, att blodcirkulationen inte ökar och att musklerna inte hjälper till att pumpa runt giftet. Lugna djuret och om möjligt bär djuret till bilen. Försök dock inte binda av blodcirkulationen, suga eller kyla bettet. Det kan göra skadan värre. Tidigare har kortison använts för att behandla ormbett men detta har blivit omdiskuterat på senare tid. Övertygande vetenskapliga bevis både för och emot kortison omedelbart efter ormbett saknas.   

Kortison har ingen påverkan på vare sig ormgiftet eller svullnaden och ökar inte chansen till överlevnad hos djuret. Att rutinmässigt ge kortison vid akut misstanke om ormbett är inte aktuellt eftersom kortison inte förväntas ha någon större effekt vid ormbett och patienten behöver få annan viktig behandling. Ibland skrivs en akutdos kortison ut i de fall djurägaren har mycket lång resväg till veterinär (fjällen, skärgården) för att något höja allmäntillståndet och minska smärtan hos det bitna djuret. Djuret skall hållas i strikt vila. Det bitna djuret behöver snarast till veterinär för att få annan viktig behandling. Rutinmässig antibiotika vid ormbett behövs inte heller då det visat sig vara ovanligt med infektioner vid bettstället. Det kan dock vara befogat till patienter med mycket dåligt allmäntillstånd.

Hos veterinären undersöks djuret gällande allmäntillstånd, färg på slemhinnorna, pulsens styrka och kvalitet, hur hjärtat låter, om det finns oregelbundenheter i rytmen, etc. Uppvisar djuret tecken på förgiftning så skrivs den in för vård. På Djursjukhuset ges vätska i form av dropp och man kan även ge så kallade kolloidala lösningar för att motverka kraftigt blodtrycksfall. Djuret får också smärtstillande eftersom svullnaden gör ont. Många gånger tas blodprov för att utröna om det redan finns påverkan på de inre organen. Om allmäntillståndet och andningen blir kraftigt påverkade kan det bli nödvändigt att ge specifikt huggormsserum men detta reserveras dock till de allvarligaste fallen. Svullnaden uppnår sin maximala storlek inom 48 timmar och försvinner sedan inom loppet av flera dagar. De första 2 veckorna bör hunden ta det lugnt och endast gå ut för att uträtta sina behov och sedan gå in igen. Katter hålls inomhus med en kattlåda. Muskelaktivitet bidrar till spridningen av giftet och eftersom giftet kan orsaka skador på inre organ som t.ex. hjärta, lever och njurar så vill man ge dess en chans att läka innan hunden gör något ansträngande.

De flesta hundar och katter återhämtar sig bra efter ett huggormsbett men några få procent blir så sjuka att de avlider. Man har även sett hundar som mått bra i flera dagar och sedan plötsligt avlidit p.g.a. hjärtpåverkan. De som dör är vanligen bitna i tassar och framben. Man anser att detta beror på muskelarbetet i benen gör att giftet sprids mer effektiv. Det är därför mycket viktigt att de djur som blir bitna i ben/tass hålls så stilla som möjligt. Enstaka fall som har blivit bitna i halsen har fått kraftiga blödningar i området men det är mycket sällan som djur kvävs till döds p.g.a. svullnaden i halsen. Under rehabiliteringstiden bör man kontrollera att hundens kroppsfunktioner fungerar normalt d.v.s. normal aptit och vattenintag, normal urinering och normal avföring. Vanligen rekommenderas att man efter 2 veckor tar ett blodprov för att kontrollera funktionen på de inre organen (lever och njure) samt eventuellt ett EKG för att se om hjärtat har skadats.

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved