Välj stad

Välkommen till Evidensia Djursjukhuset Karlstad

Stallplatsvägen 2
654 65 Karlstad

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året om
Måndag, tisdag, torsdag: 7.30 - 21.00
Onsdag och fredag: 7.30 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

054 - 17 52 50
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-07-04)
Värmeslag
 
Dödsfall förekommer varje sommar – helt i onödan…
Hunden blir lämnad ensam i bilen med fönstret kanske öppet några centimeter för att få luft.När man sedan kommer tillbaka ligger hunden medvetslös i bilen. Temperaturen i en bil stiger snabbt! Det hjälper inte att du ställer bilen i skuggan när du går, eller att du drar ner rutan lite, eftersom solen förflyttar sig snabbt! Med en utetemperatur på 20-22 grader så stiger värmen snabbt till 85 grader i bilen!! 

En hund kan inte svettas, utan måste göra sig av med värmen genom att hässja (flåsa) bort värmen ur kroppen. Med utandningsluften förloras då också vätska. Tempen stiger från normala 38 grader till 39, för att senare stiga upp mot 40 grader. När hunden närmar sig 41 grader fortsätter temperaturen att stiga. Hunden förlorar då medvetandet och om ingenting görs snabbt, kommer hunden att dö.   Det är speciellt trubbnosiga hundar som är känsliga för värme, men även äldre och överviktiga hundar, samt hundar som går på medicin som höjer ämnesomsättningen. 

Om det händer att Din, eller någon annans hund, får värmeslag, så är snabba åtgärder livsavgörande! Kyl ner hunden genom att spruta kallt vatten på den och fläkta hunden så mycket som möjligt. Du kan också lägga kalla, våta handdukar i armhålorna på den, och linda in trampdynorna. När hunden kommit ner till 39.5 grader i temperatur ska avkylningen avslutas för att undvika att tempen går ner för snabbt.  Hunden skall sedan snarast till Djursjukhuset för vård!   Vid allt för hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga skador på hjärna, hjärta, tarm, lever, njurar och benmärg. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar. Utgången är alltid oviss. Har tidiga åtgärder satts in för att kyla ner hunden så förbättras hundens chanser att överleva.

   
Klockan             Yttertemperatur sol/skugga  Temperatur i bilen
08.30                  +14 och skugga                           +19
09.30                  +18 och skugga                           +38
10.30                  +20 och sol                                  +47
11.10                  +20 och sol                                  +58
12.00                  +23 och sol                                  +62
13.00                  +22 och sol                                  +85

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved