Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Höllviken

Brädgårdsvägen 12
236 32 Höllviken

Öppettider

Butik: Mån-fre 10-20
Lör 10-17, Sön 11-17
Klinik: Tis, ons, fre 8-17
Mån, tor 8-19

Kontakta oss/Boka tid:

Klinik: 040 - 618 91 00
Butik: 040 - 618 91 20
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
(2013-06-06)
Sommarens faror
 
Tänk på att det finns många faror ute i naturen på sommaren! Några exempel:

Ormbett: ormgiftet är en blandning av ett flertal gifter, s.k. enzymer. De påverkar blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Vissa enzymer bryter ner vävnaderna och under den processen frigörs kroppsegna substanser som också verkar som gift. Katter är inte lika känsliga för huggormsbett som hundar. De behöver inte alltid någon behandling alls och de blir sällan dåliga. Hundar ska alltid till veterinär för undersökning och behandling.

Fästingar: Borrelios och anaplasmos är två otrevliga sjukdomar som fästingar kan smitta hunden, och i sällsynta fall katter, med. Symptomen är lika: feber, trötthet, nedsatt aptit, ovillighet att röra sig, varierande hälta och olika former av neurologiska symtom. Vid anaplasmos kan även blodbrist och blödningar förekomma. De vanligaste symptomem vid kronisk sjukdom är trötthet och rörelsestörningar. Symptomem kan uppträda året om, under förutsättning att hunden har exponerats för fästingar någon gång under året. Både borrelios och anaplasmos kan behandlas med antibiotika. De flesta djur som drabbats tillfrisknar helt. Endast ett mindre antal djur utvecklar kroniska symtom, Däremot kan man bli infekterad på nytt. Det är viktigt att komma ihåg att många djur som blir smittade inte visar några tecken på sjukdom och inte heller behöver behandlas.

Drunkning: de flesta hundar är mycket duktiga simmare men ibland händer det att hundar faller i vatten eller går igenom is och inte kan ta sig upp. En pool kan också utgöra en drunkningsrisk för en hund som inte kan ta sig upp över kanten. Om det är en liten hund håller du den upp och ned i bakbenen så att vattnet i lungorna kan rinna ut. En stor hund som inte kan lyftas i bakbeben får man istället försöka lägga på sidan med huvud och hals lärge än bålen för att få ut eventuellt vatten. Dra fram tungan och se till att inget täpper till luftstrupen. Använd fingrarna för att kontrollera om gräs, sand, lera eller liknande finns i hundens mum men ta det försiktigt om hunden inte är medvetslös. Om hunden inte andas, ge konstgjord andning via nosen. Kontakta veterinär och påbörja transport till djursjukhuset.

Algförgiftning: Symtomen vid algförgiftning kommer snabbt, i vissa fall redan inom 30 minuter. De varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur mycket alger den fått i sig och hur mycket den ätit innan. De första symtomen är att hunden blir orolig, börjar darra, får diarré och kräkning. Nästa tecken är att hunden får kramper. Hunden vinglar, ramlar omkull och kan inte resa sig igen. Sedan går allt fort. Symtomen i slutfasen är koma innan hunden dör. Detta kan gå på en timme. Om hunden visar symtom, se till att den har tillgång till rent vatten, men ge den inte något att äta. Förgiftningen gör att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning, gulsot p. g. av leversvikt och dödsfall som följd. Behandling är dropp, kolsuspension och åtgärder mot lever- och njurskada.

Solen: Inte bara matte och husse kan bränna sig i solen, utan även hundar och katter. Stark UV-strålning ökar risken för att en hund eller katt ska drabbas av hudförändringar och hudtumörer. Opigmenterad hud är mer känslig och på områden där pälsen är tunn, till exempel öron, nos, mage och pung är risken för att djuret bränner sig störst. Solbränna på djur yttrar sig på samma obehagliga sätt som på människor – huden blir röd och svider. Många djur försöker lindra smärtan genom att slicka sig vilket kan leda till inflammationer och sår.

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved