Välj stad

Välkommen till Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens Kurva

Månskärsvägen 13
141 75 Kungens Kurva

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Akutmottagning: må - fr: 8.00 - 21.00,
lö, sö, storhelger: 9.00 - 21.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 505 288 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Kortisonbehandling inte rutin vid huggormsbett hos hund

Varje år vårdas 1500-2000 ormbitna hundar hos veterinär i Sverige. Frågan om hunden ska behandlas med kortison eller inte uppkommer ofta och syftet med studien har varit att undersöka om kortison påverkar hundens välmående eller kan minska svullnaden kring ormbettet.

 

Studien har varit ett samarbete mellan veterinär Erika Brandeker som arbetar här på Evidensia Södra Djursjukhuset och forskare vid SLU. Totalt har 75 huggormsbitna hundar deltagit och efter godkännande av djurägaren har de behandlats med antingen kortison eller verkningslös placebo. Varken veterinär eller djurägare har vetat vilken behandling som getts till vilken hund.

 

Dagen efter behandlingen kunde man inte påvisa någon skillnad i allmäntillstånd eller svullnad mellan de hundar som fått kortison och de som fått placebo. Resultatet av studien är således att det inte finns något stöd för att rutinmässigt behandla med kortison efter huggormsbett.

 

Du kan läsa hela studien här (extern länk, engelsk text).

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved