Välj stad

Välkommen till Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens Kurva

Månskärsvägen 13
141 75 Kungens Kurva

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Akutmottagning: må - fr: 8.00 - 21.00,
lö, sö, storhelger: 9.00 - 21.00.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 505 288 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Nyår och ljudrädda hundar

Ljudrädsla
Ljudrädsla är för många ett stort bekymmer under nyår. Vissa raser verkar vara mer benägna för ljudrädsla än andra, även ljuset från fyrverkerier och raketens vinande ljud kan vara mycket stressande. Hundar med öroninflammation eller med ärrvävnad i hörselgången kan känna obehag vid höga ljud vilket kan misstolkas som ljudrädsla.

 

Förebyggande träning inför nyår 

Bästa hjälpen är att förebygga genom träning. Fyrverkerirädsla som inte behandlas är till stort besvär för hunden och kan förvärras. Dessutom finns risk att hunden utvecklar rädslor för andra saker. Träningen bör starta i god tid innan nyår för bäst effekt, upp till några månader men det är aldrig försent att påbörja träning.

 

Ljudträning
Ett gott råd är att vänja sin hund vid skott. För att vänja en hund vid skarpa ljud kan man åka till en skjutbana och stanna på långt avstånd, sedan successivt närma sig skjutbanan. Det viktiga med den här typen av träning är att den sker kontinuerligt för bästa resultat. Ett andra alternativ är att träna med en fyrverkeriskiva. Volymen höjs allteftersom hunden vänjer sig vid ljudet.

 

En lugn och trygg koja
Skapa en koja av isolerande filtar i god tid innan nyår. Denna plats ska vara en positiv plats för avslappning. Vid nyår blir då kojan en frivillig plats att vistas i, isolerat från smällarnas ljus och i viss mån ljud.

 

Dämpa ljudet från smällare och raketer

Fönster kan isoleras med filtar, detta för att undvika ljuset från raketerna och dämpa ljudet. Distraherande ljud och ljus kan späda ut effekten av ljuden från smällarna, därför är det en fördel att ha på både TV och radio under hela nyårsdygnet.
Med lite bomull i öronen kan ljudet dämpas ytterligare. Man bör öva att stoppa i bomullen i öronen innan nyår då det kan vara lite obehagligt för hunden de första gångerna.

 

Att vara ute när bara Tomten är vaken
En ljudrädd hund vill inte vara utomhus när det smäller. Hundar associerar platsen där det smällt som en smällplats och känner sig otrygg där och vill ofta inte gå dit igen. Är ni ute och promenerar i närområdet kan hunden börja uppleva sitt område hemma som otryggt och bli orolig om den måste gå dit igen. För att undvika incidenter kan ni därför gå ut på udda tider som tidig morgon, middagstid samt efter tolvslaget. För motion och promenader bör ni åka till en plats där det är isolerat från skarpa ljud.
Tänkvärt är att en mycket rädd hund kan ha svårt att känna om den är kissnödig överhuvudtaget.

 

Lugn och säker ledare
Som ledare behöver ni vara lugn och trygg. Hundarna reagerar på hur ni som som ledare beter er och utstrålar.

Hur kan ni hjälpa er hund som ledare?
Ignorera alla ljud och lek gärna med hunden. Låtsas inte om att det smäller och titta inte titta på er hund eller åt det hållet ljudet kom ifrån, då det beteendet visar för hunden att det är något att bli rädd för. Varken beröm eller visa att ni tycker synd om er hund, det sänder ut signaler att det faktiskt finns anledning till oro. Om vi oroar oss associeras det spändare sinnelag med att vi också blir upprörda över ljudet, eller ännu värre att smällare också gör ont.

 

Lugnade massage
Vad ni kan göra för er hund är att smeka/massera hunden lugnt och mjukt på kroppen under ca 10 minuter, två gånger per dag. Den här massagen är avstressande och man bör därför inte själv vara stressad eller ha bråttom under utförandet. Massagen stimulerar till frigörelse av hormonet oxytocin, vilket motverkar stresshormoner i kroppen. Detta bidrar till sänkt blodtryck och ökar den sociala nyfikenheten och bidrar till ett ökat lugn. Verkningarna är inte bara tillfälliga, utan dröjer sig också kvar.

 

Feromonterapi
Hundar och katter m.fl. använder sig av ett organ kallat vomeronasala organet för att smaka av doftämnen och kemiska substanser (feromoner). Feromoner används mycket inom djurs kommunikation. Detta har man använt sig av vid framställning av ADAPTIL "appeasing feromon", en syntetiskt framställd kopia av hundens egna lugnande feromon som tiken avger från juverområdet efter valpning. Feromonet har betydelse för valparnas bindning till tiken och för utvecklingen av valparnas känslomässiga stabilitet och trygghet. Genom att efterlikna tikens feromoner skapar ADAPTIL en känsla av naturlig trygghet för såväl valpen som den vuxna hunden ADAPTIL gör att omgivningen känns mer trygg och trivsam för hunden. Det finns som halsband, adapter samt spray, men under nyår kan ett halsband vara av fördel då det är obehagligt såväl inomhus som utomhus

 

Beteendeträning
En personlig träningsplan mot ljudrädsla eller andra problem kan vår beteenderådgivare Heide Stridh hjälpa dig med. Hon kan ta emot både hund och katt och arbetar i samarbete med veterinär. Heide är utbildad biolog med fördjupade kunskaper inom djurs beteende samt djursjukskötare och tar även emot remisser för patienter med beteendeproblematik från andra djurkliniker och sjukhus.

 

Receptfria preparat mot stress och nervositet
Zylkéne, Calmex och IHarmoni är olika receptfriapreparat som många djurägare upplever har en lugnande effekt. Er klinik kan hjälpa till med rätt dosering för rätt individ.
Det finns även ett foder (Calm) som kan hjälpa vid stress hos mindre hundar, detta foder säljs enbart hos veterinärer, eller kan beställas hos er veterinär.

 

Ångestdämpande läkemedel
Lider er hund oerhört mycket av sin fyrverkerirädsla kan det vara aktuellt att förskriva ångestdämpande läkemedel.
Med hänvisning till Sveriges Veterinärsällskaps rekommendationer sker eventuell förskrivning endast efter undersökning av hunden. Ta kontakt med oss för att boka en besöktstid, gärna i så god tid som möjligt.

 

Sist men inte minst, en hund får aldrig vara ensam under nyår!

Lycka till och Gott Nytt År önskar vi på Evidensia Södra Djursjukhuset!

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved