Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 452 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
Fång
Vi behandlar mer än 250 hästar för akut och kronisk fång per år.
 
Fång

Specialistdjursjukhuset Häst behandlar mer än 250 hästar för akut och kronisk fång per år. Akut fång har, från att ha varit vanligast under betessäsongen maj-september, blivit en sjukdom som vi ser året om.
Sen gammalt har det funnits en uppfattning, att om akut fång medfört förändringar i hoven så skulle prognosen vara dålig. Med de metoder vi använder idag hos oss visar uppföljningar att mer än 80% av våra patienter, oavsett förändringar i hoven, återgår till samma arbete efter behandling, men det krävs en del uppoffringar av hästägaren - och hästen, för att det skall lyckas.
Här nedan kan du läsa mer om:
* Vad är fång.
* Symtomen på akut fång.
* Vad skall jag göra när min häst fått akut fång?
* Hur vi behandlar fång.
Du når Strömsholm Specialistdjursjukhuset Häst  på telefon 0220-45200 eller via epost
på stordjur@stromsholmdjursjukvard.se
Vad är då fång och hur skall jag bete mig?

Vid en hovbensrotation roterar hovbenet oftast framåt i förhållande till hovkapseln, dock kan det förekomma att det roterar åt sidan på hästar med kraftigt avvikande benställning. Hovbenet behåller dock fortfarande ett relativt normalt samband med hovkapseln i den övre delen av hoven. Vid hovbenssänkning har allt samband släppt och hovbenet sjunker nedåt och bakåt i hovkapseln.
En lägesförändring kan uppstå i olika grad i alla hovar men framhovarna är de som oftast får större förändring.
Hästar kan få enbart en sänkning utan rotation och vice versa. Dessa lägesförändringar är mycket smärtsamma och kan liknas med en " blånagel " som vi människor kan få. Problemet är att hästarna måste stå på sina " blånaglar " tills en ny hovvägg vuxit ned.
Vad är de vanligaste symptomen på akut fång ?

Rörelsestörning ( Obelgrad ) - stel, rör sig ovilligt, belastar ogärna framhovarna.
Förstärkt digitalpuls
Ökad värme i hov och kronrand
Svullen kronrand
Visitertångöm
Svårt att vända på snäv volt
Dubbelslående steg ( sätter ner trakten först )
Vad ska jag göra om jag misstänker att min häst fått fång ?

Om man misstänker att hästen har fått fång skall man så fort som möjligt hjälpa den.
· Ställ hästen på strikt boxvila, gärna på tjock spånbädd.
· Tillkalla veterinär som kan hjälpa Dig att ställa diagnos och ge hästen smärtstillande.
· Behandla orsaken ( om den är känd )
· Ge endast grovfoder, gärna högt placerat i ett hönät eller dylikt. Var försiktig med foderbyten.
· Undvik transport av hästen
· Om hästen är nyskodd eller skodd med sula - ta av skor ( om möjligt ). Gör inga andra åtgärder på hovarna.
· Gör det så bekvämt som möjligt för hästen, kyl ben och hovar, ställ dem på dynor av skumplast eller styren.
Låt hästen stå som ovan i cirka 10 dagar, även om symptomen avtar. Har hästen fortfarande symptom efter 10 dagar har med stor sannolikhet en lägesförändring av hovbenet skett i hovarna. Det finns i dag inget känt sätt att förhindra utvecklingen. Antingen avtar problemet eller så får hästen en lägesförändring. 
Vad gör jag om min häst inte blir bra efter det akuta skedet ?
Om hästen har kvarstående symptom efter cirka 10 dagar bör hovarna röntgas. Utifrån röntgenbilderna kan en skicklig hovslagare vidta åtgärder för att hjälpa hästen att återfå ett friskt samband mellan hovben och hovkapsel.
Hos oss behandlas en genomsnittlig fånghäst ungefär så här: 

Hästägarens bild av sjukdomshistorien gås igenom. Hästens medicinska status går igenom. Om hästen är i en riskgrupp eller har misstänkta symtom tas prover för ämnesomsättningssjukdom. Hovens status gås igenom och vi gör en röntgenanalys av hovkapsel/hovben. Hästen bedöms och behandlas av hovslagare och får åka hem på strikt boxvila.
Vid återbesök 5 veckor senare, ny status och röntgenkontroll och hovslagare bedömer hur utvecklingen i hoven blivit. Eventuell behandling.
Efter ytterligare 5 veckor kan oftast hovslagare hemma verka hästen.
Efter ytterligare fem veckor kommer hästen tillbaka på ett sista återbesök och slutkontroll. Vi går igenom igångsättning och rehabilitering. Ordinarie hovslagare får information om fortsatt skötsel av hästens hovar.
Hästen ska stå på boxvila inomhus de första fem veckorna. Resterande tio veckor kan hästen stå i en utebox dagtid under förutsättning att det inte är lerigt och blött ute.
Under denna femtonveckorsperiod rekommenderar vi att hästen inte har några skor, vilket har visat sig minska risken för komplikationer och smärtbilden avtar snabbare. Hästen står på bärranden men får ett gott understöd av ett mjukt underlag. Genom att den står inne, helst på spån, torkar hästens egen sula och ger ett stabilt naturligt understöd. Under perioden kommer kan hästen att ha symptom och ont i hovarna men det avtar med tiden.
Är hästen inte symptomfri efter femton veckor och ett normalt samband mellan hovben och hovkapsel inte har erhållits är prognosen för att hästen ska bli symtomfri sämre.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved