Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 452 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
Felaktig benställning hos föl
Föl ska förväntas födas krokiga och bli korrekta med tiden och det är lika fel att störa denna process som att låta bli att korrigera när det är nödvändigt
 
Felaktig benställning hos föl
"Föl ska förväntas födas krokiga och bli korrekta med tiden och det är lika fel att störa denna process som att låta bli att korrigera när det är nödvändigt".
Det är naturligtvis jätteviktigt att ett föl utvecklas med en normal benställning. Permanenta vinkelbildningar och t.ex. inkorrekt belastning av hoven som vid bockhov medför risk för framtida problem som hälta och minskad brukbarhet.
Specialistdjursjukhuset Häst har experter i form av veterinärer och hovslagare som varje år behandlar föl för felaktiga benställningar. Det rör sig om föl med problem att över huvud taget komma upp i stående som vid senkontrakturer, till föl som har olika vinkelbildningar i benställningen. De allra flesta går att framgångsrikt behandla. Vid varus/valgus är det viktigt att komma ihåg att behandlingen sker innan tillväxtzonerna sluter sig och att de sluter sig vid olika tidpunkter.
Här nedan kan du läsa mer om:

* Olika typer av felaktiga benställningar
* Vad du kan göra och när du bör agera
* Vad vi kan göra åt felaktiga benställningar
Du når Strömsholm Specialistdjursjukhuset Häst på telefon 0220 - 452 00 eller via
epost stordjur@stromsholmdjursjukvard.se
Felaktig benställning föl
Veka senor och stödjevävnad, ofullständig förbening, kontrakturer av böjsenor, vinkelställningar (varus/valgus)
Orsak: För tidigt födda eller tillväxthämmade föl och vid felläge av fostret i livmodern under utvecklingen.

Tidigt födda eller tillväxthämmade föl
Stödjevävnad eller skelett kan vara dåligt utvecklat. Symtom kan vara att tån pekar uppåt, att fölet trampar igenom i kotan och att man ser vinkelbildningar i framknä och hasar. I lindriga fall om stödjevävnaden är vek och t.ex. bara tån pekar upp lätt och hästen i övrigt ser normal ut kan tillståndet normaliseras spontant. När vinkelbildningen blivit för stor vid mera allvarliga felställningar måste benen ges ett yttre stöd av typ bandage eller gips för att minska risken för att inte den felaktiga belastningen ska ge permanenta skador. Detta gäller speciellt om skelettet är omoget då de små benen i has och framknä kan kollapsa med framtida men som följd.

Kontrakturer av böjsenor
Man ser olika symtom beroende på vilken böjsena som är för kort. Om djupa böjsenan är kort går fölet på tån och får inte ner trakten (bockhov). Om ytliga böjsenan eller möjligen båda senorna är korta blir kotleden vinklad framåt och hästen "står" på kotledens framsida. Vid en för kort ytlig böjsena ses ibland att framknät är vinklat framåt. 
Vid lindriga bockhovssymtom kan en förlängning av tån med hjälp av hovslagare räcka men ofta behövs så småningom en kirurgisk behandling för ett långsiktigt bra resultat. Då kotleden är kontraherad krävs behandling, antingen medicinsk och/eller genom att "tvinga" kotleden i ett läge med gipsbandage så att fölets egen belastning sedan ger en normalisering. Kontraktion som bara engagerar framknät brukar spontant gå tillbaka om inte vinkeln är för stor.

Varus/valgus
Med Varus/valgus menar vi framförallt vinkelbildning i sidled typ hjulbent och kobent. Det drabbar oftast framknä och has men ses även längre ned i kotledsområdet. Om vinkeln inte är för stor är det ofta klokt, efter samråd med veterinär, att avvakta då många normaliseras spontant. Det finns också en viss normalvariation hur "rakt" ett ben bör vara och en mild valgus i framknät som är mindre än 5 grader är inte onormalt. 
Om skelettet i övrigt är normalt utvecklat uppstår oftast vinkelbilningen i en tillväxtzon. Om man har valt att avvakta bör man minnas att det finns en deadline för att aktivt kunna påverka en vinkelbildning. Detta är bara möjlig så länge tillväxtzonen är aktiv och de sluter sig vid olika tidpunkter, se tabell. Om man skall behandla är det också klokt att inte vänta för nära inpå de tider när tillväxten upphör.

Tillväxtzonerna sluter sig
Kotled < 2 mån
Hasled < 4 mån
Carpus < 6 mån
Vid Varus/Valgus går aktiv behandling ut på att antingen accelerera tillväxten på den ena sidan eller att bromsa tillväxten på den andra. I vissa lägen används metoderna samtidigt. Vid acceleration lösgörs den strama benhinnan över tillväxtzonen och vid inbromsning fixeras tillväxtzonen vanligen med en kirurgisk skruv.
Vid alla typer av onormala vinkelbildningar gäller att fölet ges begränsad motion och att hovvården är optimal. Påverkan på vinklar som kan uppnås med verkning är störst nära hoven och effekten avtar uppåt.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved