Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 452 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
Hovböld på häst
Vi brukar säja att hovböld är vår bästa diagnos då hästen i stort sett alltid blir bra.
 
Vi brukar säja att hovböld är vår bästa diagnos då hästen i stort sett alltid blir bra. Hovböld är en vanlig diagnos och förekommer oftare under perioder med blöta hagmarker och paddokar. Smärtan kommer ofta förvånansvärt plötsligt och hovböld kan tidigt vara svårt att skilja från andra akuta sjukdomstillstånd i hoven. Våra veterinärer på dagmottagningen och våra hovslagare under ledning av hovslagarmäster har lång erfarenhet av effektiv behandling av hovbölder. Du når Strömsholm Specialistdjursjukhuset Häst på telefon 0220 - 452 00 eller via
E-post på stordjur@stromsholmdjursjukvard.se
 
Här nedan kan du läsa mer om:
 
 
*Hur uppstår hovböld?
*Vilka symtom har hovböld?
*Behandling av hovböld.
*Vilka andra sjukdomar har symtom som liknar symtomen vid hovböld?
 
Hur uppstår en hovböld?
 
 
Inkörsporten till en hovböld är oftast små skador i lamellranden där bakterier frodas som bryter ner horn. När infektionen kommer tillräkligt djupt angrips kötthoven och hästen blir kraftigt halt. Anledningen till att det gör så ont är att svullnaden och trycket som uppstår blir så stort mot kötthoven då hornkapseln är så hård. Efter någon eller några dagar blir det en böld som om den inte kan tömma sig neråt sprider sig lokalt och uppåt längs lamellranden mot kronranden. Om bölden går uppåt kan man se att kronrandsområdet blir svullet och strax innan bölden öppnar sig lite glansigt. Öppningen i kronranden ser ut som en horisontell spricka och kan missförstås som ett krontramp.
 
Vilka symtom har hovböld?
 
 
Typiskt är den stora hältan. Hästen kan bli blockhalt och om den rör sig belastar den helst bara tån. Hoven blir varm och man kan känna en stark pulsation i blodkärlen som går ner till hoven. Området ovanför hoven svullnar oftast upp och ibland kan svullnaden gå längs böjsenorna ända upp mot hasen eller framknät. Om man klämmer på hoven med en visitertång kan man oftast lokalisera smärtan från ett visst område. Vanligen kan man då också se ett misstänkt område med missfärgning av hornet .
 
Behandling av hovböld.
 
 
Dränering av bölden är A och O. Det bästa är om man kan dränera infektionen där den trängt in i bärranden. Symtomen brukar klinga av på något dygn om man får ett bra dränage. Bölden har självklart svårare att tömma sig uppåt om man bara har ett hål i kronranden. Det är viktigt att bandagera det friska benet med ett stödbandage tills smärtan klingat av. Smärtstillande medicin kan upplevas vara nödvändigt men man bör iaktta viss försiktighet då symtomen också kan tyda på fraktur eller spricka i något ben nära hoven (läs mer i nästa avsnitt). Det är sällan eller aldrig aktuellt med antibiotikabehandling vid hovböld. Efter att bölden öppnats behövs ett hovbandage som skyddar mot smuts och tillåter dränage. Ibland kan infektionen sprida sig till ett större område och det kan vara svårt att få en effektiv dränering. I dessa fall blir behandlingstiden längre men resultatet blir ändå vanligtvis bra tillslut. Om hästen har en väldigt torr och hård hov med kraftig sula kan det också vara svårt att lokalisera och tömma bölden. Blöta bange runt hoven kan provas för att mjuka upp hornet och påskynda en behandling.
 
Vilka andra sjukdomar har symtom som liknar symtomen vid hovböld?
 
 
Vi har redan nämnt fraktur i hovbenet som är den vanligaste frakturen i området. Det kan vara svårt att skilja på hovböld och fraktur. Vid en fraktur brukar svullnaden upp över benet vara mindre och hästarna reagerar rätt typiskt för att man klämmer ihop trakterna vid fraktur. Röntgen behövs för en diagnos. Andra ben som kan fraktureras är strålbenet, om än sällan, och kotbenet med symtom som ligger nära dom som ses vid hovböld.
Sår i sulan som också ger en infektion i kötthoven kan liknas med hovböld. Här får man vara mer observant att något föremål kan ha trängt in i hoven som t.ex. en spik och då kan viktig vävnad längre in ha skadats.
Fång ger också hälta, ökad puls och värme. Oftast är hästen sjuk i bägge framfötterna vid fång och symtomen kommer vanligen mera smygande och den kraftiga hältan som ses vid fång kommer när hovbenet rör sig i hovkapseln.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved