Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Åkersberga

Hackstavägen 9
184 32 Åkersberga

Öppettider

Må, ti, to, fre 8.00 - 17.00
Lunchstängt 12.30 - 13.30
On 08.00 - 21.00
Lö Stängt
Sö stängt

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 540 621 25
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Antibiotikaanvändning

 

Antibiotika? Så lite som möjligt tack!


Bakterier är ena fula filurer. De orsakar sjukdom och infektion hos oss och hos våra husdjur. Sedan penicillinets intåg har antibiotika varit lösningen. Men bakterier är smarta och har utvecklat det vi kallar resistens, vilket ju innebär att vi numera ser bakterier som helt enkelt inte går att behandla med antibiotika – oavsett vilken sorts antibiotika vi tar till. Tyvärr är bakterierna också så smarta överlevare att de även kan dela med sig till andra sorters bakterier av sina resistenskunskaper. På så vis sprider sig problematiken med resistenta bakterier till fler och fler sorters bakteriarter.
 
För att vi ska bromsa denna trend måste vi numera vara mycket restriktiva i hur vi skriver ut antibiotika och till vad. Annars är vi snart i en situation där våra riktigt sjuka djur och människor inte går att bota. Därför tar vi numera alltid först en bakterieodling eller cytologi innan vi förskriver antibiotika t ex till öroninflammationer och hudinfektioner. Finns inga bakterier i provet är inte antibiotika rätt behandling! Ibland finns det bakterier, men sjukdomen går att behandla på annat sätt än med antibiotika, t ex vid de flesta hudinfektioner. Då är alltid den alternativa behandlingen alltid ett förstahandsval.
 
I fall där antibiotika behövs vill vi vara så säkra som möjligt på att vi använder rätt sorts antibiotika och att behandlingen är så slagkraftig och kort som möjligt. Sådana fall kan t ex vara urinvägsinfektioner, efter vissa sårskador eller efter operation av en inflammerad livmoder.
 
Det är bra för Dig som djurägare att veta att vi tar problemet med bakterieresistens på största allvar – och att vi gör vårt allra bästa för att hitta rätt behandling för just Ditt djur!
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved