Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Åkersberga

Hackstavägen 9
184 32 Åkersberga

Öppettider

Må, ti, to, fre 8.00 - 17.00
Lunchstängt 12.30 - 13.30
On 08.00 - 21.00
Lö Stängt
Sö stängt

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 540 621 25
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Så ger du lättast medicin

 

Det finns många sätt att ge en hund/katt medicin, ex. tabletter, salva eller flytande lösning i munnen.

 

Tabletter och kapslar

Tabletter eller kapslar kan ofta ges inbakade i lite ”godis” (t.ex. leverpastej) alternativt krossade/delade och blandade med en liten portion foder. Om din hund/katt ändå lyckas sortera ut medicinen eller om tabletterna/kapslarna ska sväljas hela kan det vara lättare att använda en tablettingivare. Tablettingivare finns att köpa hos din veterinär eller på apoteket.
 
Just katter är mycket renliga djur som har en starkt rotad instinkt att tvätta sig. Till katter kan det därför ibland vara bra att röra ut pulver/mixtur/krossade tabletter i lite smör eller kaviar och sätta på kattens tass så att den får slicka i sig medicinen.
 
 

Granulat och pulver

Medicin som granulat och pulver ger du enklast utblandat i en liten portion foder. Om din hund/att inte vill äta blandningen kan du röra ut granulatet/pulvret i lite vatten eller filmjölk och ge med en spruta direkt i munnen. Observera att vissa mediciner inte kan ges tillsammans med filmjölk.
Tänk på att om du blandar medicin i foder eller vatten ska du alltid använda en så liten mängd foder/vatten som möjligt så att din hund/katt äter/dricker upp allt på en gång. Om din hund/katt har möjlighet att gå och äta/dricka lite då och då blir doseringsintervallen felaktiga och medicinens effekt kan försämras.
 

Pasta och lösning

Medicin som oral pasta är nästan alltid förpackad i en färdig och förfylld doseringsspruta och den ger du direkt i munnen efter inställning av rätt dos. Mixtur, det vill säga flytande lösning ges enklast med en spruta direkt i munnen.
Vid all medicinbehandling som ges direkt i munnen såsom mixturer/orala pastor/egenberedda blandningar med hjälp av spruta är det viktigt att föra in sprutan i mungipan och lägga medicinen långt bak på hundens/kattens tunga, utan att trycka ner sprutan i svalget.  Hundens/kattens huvud hålls sedan uppåtriktat och sväljreflex kan framkallas genom att stryka längs matstrupen på undersidan av halsen. 
 
 

Ögon och öronmedicin

Vid behandling med ögon- /öronmedicin på hund/katt, är det viktigt att du inte kommer åt hundens/kattens öga eller inre delar av örat med spetsen på flaskan/pipetten/tuben. Om inget annat anges för den aktuella medicinen rekommenderas att du håller örat utsträckt när medicinen appliceras och därefter försiktigt masseras. Ögondroppar/salva appliceras i den nedre ögonlockskanten när ögat hålls öppet. Därefter bör du försiktigt stryka över ögat när katten blundar eftersom den annars kan uppleva obehag och själv försöka klia ögat och därigenom skada det.
 
 

Medicin på huden

När man medicinbehandlar utvärtes på huden är det viktigt att medicinen kommer ordentligt på huden och inte bara kladdas in i pälsen. I vissa fall kan det vara nödvändigt att klippa/raka det område som ska behandlas och ibland kan man behöva klippa bort någon tuss med extra mycket päls för att komma åt att applicera medicinen ordentligt. Hos vissa långhåriga katt- eller hundraser kan lösningen vara att samla pälsen runt det hudområde som ska behandlas i tofsar med snoddar/hårklämmor tills dess att salvan/krämen gått in i huden.
Så kallade spot on-lösningar är en vanlig medicinform för till exempel behandling mot fästingar och annan ohyra. Lösningen tömmer du ut på huden mellan skulderbladen och/eller på ländryggen. Även här är det viktigt att lösningen läggs på huden och inte hamnar i pälsen.
Om hunden/katten slickar/kliar på det behandlade hudområdet finns dels risken att hunden/katten kan få biverkningar om det får i sig medicinen, men risken för minskad/utebliven effekt är troligen större. Därför kan det i vissa fall bli nödvändigt att använda en halskrage för att undvika att hunden/katten slickar/kliar sig. 
 
 
 
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved