Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Åkersberga

Hackstavägen 9
184 32 Åkersberga

Öppettider

Må, ti, to, fre 8.00 - 17.00
Lunchstängt 12.30 - 13.30
On 08.00 - 21.00
Lö Stängt
Sö stängt

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 540 621 25
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Så klipper du klorna

 
Hundar har klor där människor har naglar. Precis som vår nagel täcker och skyddar den yttersta delen av våra fingrar och tår så täcker klon en del av hundens tå.
 
Att klippa klorna på sin hund bör man sätta igång med redan när den kommer hem som ny valp. Det är något som den måste vänja sig vid tidigt. I början ska man mest vänja hunden vid att man får hantera tassarna utan att det är obehagligt, pilla, krama och rör tassarna när ni ligger och gosar. Börja sedan med att klippa lite åt gången.
Det är viktigt att du har en vass klotång, anpassa storleken på klotången efter storleken på djuret.
Klipper man för långt hamnar man i pulpan och det blöder och ilar till på hunden. Det är inte någon katastrof om man snuddat pulpan men onödigt och kan göra att det blir lite svårare att klippa klorna en tid framöver.  Men det är viktigt att då inte ge upp, det är bara att fortsätta träna.
Är du själv rädd för att klippa fel så känner hunden att du är osäker. Situationen blir mer obehaglig för hunden och det är troligt att den försöker fly. Det gäller att vara bestämd och ge hunden ett intryck av att man vet vad man gör.  Om du råkar klippa i pulpan, pjoska inte med hunden, utan sätt på lite blodstopp (ett pulver som stoppar blödningen, går att köpa här på kliniken) och gör något roligt av det så kommer hunden knappt förstå att det var något läskigt som precis hände.
När man klipper klorna på hunden så är det lätt att glömma bort sporrarna, tårna på tassarnas insidor som motsvarar våra tummar. Eftersom dessa inte slits är det extra viktigt att hålla koll på att de inte växer sig för långa.
Om man inte klarar att klippa klorna själv så finns det hjälp att få, ring bara och boka tid hos vår omsorgssköterska på 
08-630 02 90. Alla djur är inte lätta att hantera när det kommer till kloklippning, men vi är vana och har hjälpmedel att ta till om det skulle behövas.
 
Hur mycket kan man då klippa på hundens klor? Det finns så klart inget direkt svar på den frågan. Klipp lite åt gången, titta på ytan som blev när du klippte och lär dig känna igen hur den förändras när man närmar sig pulpan. 
Man lär sig så småningom hur ens hunds klor ser ut och blir duktig på att bedöma om det finns något att klippa.
Om man inte sköter kloklippningen regelbundet så blir klorna långa. Hunden kan då få problem med att gå på ett normalt sätt och det gör ont. Det är också mycket lättare för både hundar och katter att fastna med sina klor om de är långa. Hundarna sliter då ofta sönder klokapseln vilket gör ont och blöder, då får man besöka veterinären och få hjälp med att avlägsna kloresterna, för att en ny klo därefter ska kunna växa ut på ett normalt igen.
 
 
Är du osäker, be oss visa dig nästa gång du är här, hur man bäst klipper klorna. Träna sedan hemma. Var bestämd, träna med korta pass och mycket beröm, kanske till och med en liten muta.
Lycka till!
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved