Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Åkersberga

Hackstavägen 9
184 32 Åkersberga

Öppettider

Må, ti, to, fre 8.00 - 17.00
Lunchstängt 12.30 - 13.30
On 08.00 - 21.00
Lö Stängt
Sö stängt

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 540 621 25
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

skotträdd hund eller katt, vad kan jag göra?

 

Skotträdd hund


Det du först och främst kan tänka på är att...

• Bestraffa aldrig hunden när den är rädd, det förstärker bara känslan att det finns något att vara rädd för.

• Pjoska inte med hunden eller försök lugna den när den är rädd, eftersom detta belönar det nervösa beteendet.

• Ignorera alla tecken på rädsla.

• Se till att hunden befinner sig på en trygg, säker och rymningsfri plats när ni misstänker att det kan förekomma smällare och/eller fyrverkerier.

• På ex. nyårsafton eller vid andra tillfällen när ni vet att det kommer att skjutas smällare och raketer, försök att placera hunden i ett välbekant rum. Dra ner
rullgardiner och se till att hunden har leksaker och andra hemtama föremål kring sig. Hunden skall givetvis inte lämnas ensam!

• Spela musik.

• Ignorera själv smällandet och försök engagera hunden med lek och annan aktivitet.

• Låt om möjligt den rädda hunden vara tillsammans med en orädd hund den känner och går bra ihop med. Genom att leka med den orädd hunden kan du kanske övertyga den rädda hunden om att det inte är så farligt.
 
• Det finns även vissa preparat man kan ge till hunden för att öka den lugnande effekten, dock är det viktigt att man startar i god tid med detta för att det ska hinna få någon effekt, läs mer om detta nedan!
 
Det finns två receptfria alternativ du kan använda dig av, Adaptil doftavgivare och Zylkéne. Du kan köpa båda dessa hos oss.
 

Vad är Adaptil?

 
Adaptil doftavgivare innehåller det feromon den digivande tiken utsöndrar från juverområdet under digivningen. Adaptilferomonet påverkar valparna så att de vågar undersöka sin omgivning och ger dem en grundtrygghet i främmande situationer. 
 

Hur använder jag Adaptil?

 
Adaltil doftavgivare har förmågan att påverka skotträdda hundar så de reagerar betydligt mildare på smällare och liknande.
För att hinna få full effekt att Adaptil är det viktigt att du...
 
• Kopplar in doftavgivaren redan runt Luciadagen.
• Placera doftavgivaren i det rum hunden vistas mest.
• På ex. nyårshelgen, komplettera gärna med Adaptilhalsbandet för att hjälpa hunden vid rastning/promenader utomhus.
 
Information hämtat ifrån:

Vad är Zylkéne?

 
Den avslappnande och rogivande effekten av Zylkéne kommer ifrån den bioaktiva dekapeptiden alfa-casozeptin, som frammställs ur komjölk.
Zylkéne är utvecklat för att hjälpa hundar och katter att anpassa sig till ovana situationer. Behandling kan ske under både kortare och längre perioder.
 

Hur använder jag Zylkène?

 
Zylkéne består av ett välsmakande pulver i en kapsel och kan ges både hela direkt i djurets mun eller så kan pulvret strös över hunden/kattens mat. Vanligtvis ges Zylkéne 1ggn/dag, men vid smällare/fyrverkerier då hunden är som mest rädd kan yttligare doser ges. Den första dosen ges en timme före smällandet och sedan var 4:e till 6:e timme under hela kvällen och natten vid behov.
 
Information hämtat ifrån:
 
 

Skotträdd katt


Feliway

 
Feliway är en feromonlösning som är en syntetisk motsvarighet till kattens ansiktsferomon som katten använder för att markera inom sitt territorium. Detta skapar välbefinnande och lugn.
Genom att efterlikna kattens naturliga ansiktsferomoner skapar Feliway en känsla av lugn och välbefinnande inom kattens närmiljö.
 
På så sätt kan Feliway användas för att hjälpa och lugna katten, då katten försöker klara av utmanande situationer, och/eller förebygga eller minska den stress som katten känner i samband med en förändring i dess miljö.
Feliway finns i två olika beredningsformer: som en spray och som en elektrisk doftavgivare.
 

Hur använder jag Feliway?

 
Kom ihåg att hålla katten (katterna) inlåsta och hålla kattdörren stängd, även om katterna blir mer stressade, vilket kan hända i hem med flera katter.
Koppla in Feliway Doftavgivare i det rum katten (katterna) vilar eller brukar dra sig undan.
Låt Doftavgivaren sitta i kontinuerligt under fyra veckor eller så länge situationen varar. Byt flaska till en ny refillflaska när vätskan tagit slut.
 
 
Information taget ifrån www.feliway.com/se
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved