Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Arninge

Mätslingan 18
187 66 Täby

Öppettider

Må - to 8.00 - 20.30
Fre 8.00 - 19.00
Lö 10.00 - 14.00
Sö Stängt

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 630 02 90
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Åksjuka/Bilrädsla hos hund och katt

 
Hund och katt
Att skilja mellan åksjuka och bilrädsla är inte alltid lätt. Är din hund/katt åksjuk kommer den garanterat att verka slö i bilen, kräkas/må illa och ev. dregla mycket. Är din hund/katt däremot bilrädd kommer den redan innan åkturen börja darra och stressa upp sig, kanske få diarré osv. Läs nedan lite mer om de olika symptomen.
 
Symtomen på att din hund/katt är åksjuk är ex. 
  • intensivt flåsande 
  • hunden/katten dreglar mycket  
  • kräkningar  
  • hunden/katten gör ett "gurglande" läte 
  •  trötthet och slöhet  
 
Symtomen på att din hund/katt är bilrädd är ex. 
  • intensivt flåsande  
  • kräkningar/diarré 
  • nervositet och oro 
  • jamande/ylande
  • hyperaktivitet (hunden/katten hoppar och far runt i bilen/buren)
 
 
Det är viktigt att hunden/katten får träna att åka bil redan som liten och att man tränar en bilrädd hund/katt regelbundet (handlar det bara om åksjuka är det onödigt att utsätta hunden/katten för detta i onödan).
 
Har du en bilrädd hund?
Först kan man träna hunden i några dagar genom att bara sitta en stund i bilen när den står stilla så att hunden vänjer sig vid själva fordonet. Låt gärna hunden ha med en "snuttefilt" eller favoritleksak. Fortsätt träningen genom att åka korta turer 50 - 100 meter eller runt kvarteret. Därefter förlängs sträckan gradvis till ett mål som hunden tycker är roligt, till en skogspromenad, en hundkurs eller besök hos en hundkompis etc. Hunden ska förknippa bilresandet med något roligt. 
 
Undvik att ge hunden mat 2-3 timmar innan och rasta hunden väl före resan. Se till att det är god ventilation i bilen. Det får inte vara för varmt för hunden. Rasta ofta om ni ska åka långt. Se till att hunden har tillgång till friskt vatten. 

Det finns ett receptbelagt läkemedel mot illamående som heter Cerenia. Detta gäller endast för hundar. För att få detta utskrivet så ringer du till oss och bokar ett besök till veterinären.
 
 
Det finns även tre receptfria alternativ du kan använda dig av, Adaptil doftavgivare (för hund)/Feliway (för katt), Zylkéne (dessa två kan du köpa hos oss) och Postafen (detta finns på apoteket).

adaptil

 
Adaptil doftavgivare innehåller det feromon den digivande tiken utsöndrar från juverområdet under digivningen. Adaptilferomonet påverkar valparna så att de vågar undersöka sin omgivning och ger dem en grundtrygghet i främmande situationer. 
 
Information hämtat ifrån:

feliway

 
Feliway är en feromonlösning som är en syntetisk motsvarighet till kattens ansiktsferomon som katten använder för att markera inom sitt territorium. Detta skapar välbefinnande och lugn.
 
Genom att efterlikna kattens naturliga ansiktsferomoner skapar Feliway en känsla av lugn och välbefinnande inom kattens närmiljö.
På så sätt kan Feliway användas för att hjälpa och lugna katten, då katten försöker klara av utmanande situationer, och/eller förebygga eller minska den stress som katten känner i samband med en förändring i dess miljö.
 
Applicera Feliway spray i en rengjord transportbur 15 minuter före användandet. Spraya två pumpslag på golvet och i taket, samt ett pumpslag i vardera hörnet. Applicera före varje transporttillfälle.
 
Information hämtad ifrån www.feliway.com/se/

Zylkène

 
Den avslappnande och rogivande effekten av Zylkéne kommer ifrån den bioaktiva dekapeptiden alfa-casozeptin, som frammställs ur komjölk.
Zylkéne är utvecklat för att hjälpa hundar och katter att anpassa sig till ovana situationer. Behandling kan ske under både kortare och längre perioder.
Zylkéne består av ett välsmakande pulver i en kapsel och kan ges både hela direkt i djurets mun eller så kan pulvret strös över hunden/kattens mat. Vanligtvis ges Zylkéne 1ggn/dag, men vid påfrestande situationer kan yttligare doser ges. Den första dosen ges en timme före man ska åka bil och sedan var 4:e till 6:e timme under hela resan.
 
Information hämtat ifrån:

postafen

 
Det aktiva ämnet i Postafen heter Meklozin och är ett antihistamin. Det dämpar innerörats funktioner som har med balansen att göra och ger på så sätt effekt mot illamående och kräkningar. Verkningstiden är ca 12 timmar.
Detta gäller endast för hund!
 
Dosering: 
Du följer den anpassade barndosen på förpackningen.
 
Denna doseringstabell är tagen ifrån fass.se 2011-08-19
Barn 5-12 år (ett barn i denna ålder väger ca 15-20kg, du får därför antingen höja eller sänka dosen aningen beroende på hur mycket din hund väger): ½-1 tablett 1–2 timmar före resans påbörjande, därefter vid behov ½-1 tablett var 12:e timme.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved