Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Arninge

Mätslingan 18
187 66 Täby

Öppettider

Må - to 8.00 - 20.30
Fre 8.00 - 19.00
Lö 10.00 - 14.00
Sö Stängt

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 630 02 90
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Ortopedi

 

tta - den nya operationstekniken vid korsbandsskador

 
Korsbandsskada på hund är ett av de vanligaste ortopediska problemen hos hund. I majoriteten av fallen skadas det främre korsbandet delvis eller går av helt och hållet. I de flesta fallen rör det sig om medelålders aktiva hundar.
 
Bidragande orsaker till korsbandsskador är inflammationer i knäleden samt raka bakbensvinklar. Hundar med raka benaxlar löper större risk att skada främre korsbandet vid feltramp eller yttre våld p g a att dessa hundar har en högre belastning på främre korsbandet än hundar som är mer vinklade i sina bakben.
 
Typiskt symptom vid korsbandsskada är att hunden plötsligt blir halt på ena bakbenet samt att de vid stillastående avlastar benet och bara ”doppar” tårna i marken. När främre korsbandet skadas eller går av leder det till en instabilitet och inflammation i knäleden. Om man inte åtgärdar en sådan skada leder det till kronisk hälta och inflammation.

operationsmetoder

 
De tre vanligaste metoderna är i dagsläget följande:
 
1. En stabilisering av knäleden med kroppsegen vävnad eller konstgjorda material. Fördel: Ett alternativ för små hundar eller katter där det ofta fungerar bra. Nackdel: Sämre alternativ för medelstora och stora hundar. Blir ofta ej tillräckligt stabilt samt risk för att implantatet går sönder.
 
2. TPLO – Tibial Plate Leveling Osteotomi. Övre delen av skenbenet sågas av samt roteras så att belastningen i knäleden förflyttas från från främre korsbandet till det bakre korsbandet. Fördel: Fungerar tillfredsställande på de flesta hundar. Nackdel: Större risk för komplikationer jämfört med TTA samtidigt som dessa hundar får en överbelastning påden inre menisken vilket ökar risken för framtida arthros i knäleden.
 
3. TTA – Tibial Tuberosity Advancement. Knäskålssenans infästning på skenbenet förflyttas fram så att knäskålens sena även tar den belastning som främre korsbandet tidigare hade. Fördel: Fungerar mycket bra på samtliga hundstorlekar. Ger ingen snedbelastning i knäleden! Mindre traumatiskt ingrepp än TPLO och mindre komplikationsrisk. Dessutom är knäskålens sena betydligt starkare än ett korsband. Konvalescenstiden är också relativt kort jämfört med de andra operationsmetoderna. TTA-operationen introducerades 2004. Jag och min kollega på ett av Sveriges större djursjukhus har sedan sommaren 2008 utfört minst en TTA-operation per vecka med mycket gott resultat. Här på Arninge Djurklinik använder jag mig också av TTA-tekniken vid korsbandsskador.
 
"Utifrån mångårig erfarenhet av korsbandsskador är vi övertygade om att TTA är den bästa operationsmetoden för hundar med en vikt över ca 15 kg.
Detta grundar vi på mycket goda operationsresultat och väldigt få komplikationer jämfört med de övriga teknikerna. Kontakta oss gärna om din hund eller katt ådragit sig en korsbandsskada så kan ni få mer information"
 
Leg. vet Peter Lindholm
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved