Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Åsa

Åsa stationsväg 15B
439 55 Åsa

Öppettider

Måndag - fredag 10 - 18

Kontakta oss/Boka tid:

0340 - 658 989
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Kastrering

 
Kastrering av katt
Katter blir könsmogna tidigt, vanligen vid 6 - 12 månaders ålder. När honkatten löper jamar hon intensivt för att locka till sig hanar. Hankatter kan ge sig ut på långa friarstråt, med risk för att bli överkörda och de skaffar sig stora revir med doftmarkeringar. Om din katt inte ska användas i avel bör du låta kastrera den. Det görs lämpligen när de blivit könsmogna. Vid kastrering av hankatter tar man bort testiklarna och på honkatter äggstockar och livmoder. Kastrerar du din katt undviker du oönskade kattungar och slipper kattens doftmarkeringar. Katten skriker inte efter det motsatta könet, den blir lugnare och stannar hemma mer, därmed undviker ni också många otrevliga slagsmål.
Det är viktigt att tänka på att kastrerade katter sänker sin ämnesomsättning och blir hungrigare. För att tillmötesgå det behovet så är det bra att ge ett foder som är anpassat för kastrerade katter. Det finns att köpa i vår butik. Risken är annars att de blir tjocka och det kan medföra en rad olika sjukdomar. Det bästa sättet att banta sin katt är att se till att den inte blir tjock.
 
Kastrering av hund
Det har blivit vanligare att man väljer att kastrera sin hund. Vår policy är att den ska ha fyllt 1 år. Är det en storvuxen ras får man gärna vänta ytterligare några månader. Detta för att vi vill att den ska ha en chans att växa klart. Många hanhundar har en stark könsdrift och kan må väldigt dåligt när det är mycket löptikar runt omkring. En kastrering kan dämpa detta och man kan uppleva att man får en mer lugn hund. Det löser inte alla problem, men det kan bli lättare att ”nå fram” till hunden. Tikar är bra att kastrera då även de kan må dåligt i samband med löp och när det är mycket hormoner i kroppen. Det tar även bort risken att de ska drabbas av en livmodersinflammation, vilket är en allvarlig sjukdom. Tikar ska vara så nära mitten av två löp som möjligt. Allt för att minska blödningsrisk och att det inte ska vara för mycket hormoner i omlopp.
Kastrerade hundar sänker sin ämnesomsättning och blir hungrigare. För att tillmötesgå det behovet så är det bra att ge ett foder som är anpassat för kastrerade hundar. Det finns att köpa i vår butik. Risken är annars att de blir tjocka.
 
Kastrering av marsvin och kaniner
Kaniner och marsvin kan man kastrera från 4 månaders ålder. Anledningen till att man vill kastrera är att främst kaniner kan bli aggresiva, urinmarkerar och vill eventuellt para sig med gosedjur och liknande. Viktigt att ta i övervägning är att kaniner och marsvin är väldigt känsliga för narkos. Vi anpassar givetvis sövning efter detta så det ska ske på ett tryggt sett, men det är ändå så att en del inte klarar det. För dagen för operation får de gärna komma i en transportbur och de behöver ha med hö och pellets att äta under dagen. De ska alltså INTE vara fastande.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved