Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Eskilstuna

Bruksgatan 5
632 20 Eskilstuna

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 17.00
Kvällsöppet onsdag till 20.00
Drop-in för vaccination, se under Öppettider

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 016 - 13 70 40
Telefontid 8 - 16.45
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Kastrering/Sterilisering - Katt


 
Katter som inte ska användas i avel bör kastreras, dels för att undvika oönskade kattungar o dels p.g.a. de problem som okastrerade djur, fr.a. hankatter, utgör för både sina ägare och deras grannar. Även honkatter kastreras eftersom man opereras bort äggstockarna, även om man vanligen kallar detta sterilisering. Kastrerade katter blir lugnare, jämnare i humöret och mer tillgivna och lekfulla. För honkatter gäller också att man undviker risken för juvertumör och livmoderinflammation.
 
Katter blir i regel könsmogna före ett års ålder, oftast runt 6-10 månader beroende på när på året katten är född och vilken ras den tillhör. Kastration rekommenderas därför från 6 månaders ålder.
En nackdel med kastrering är en tendens hos katten att öka i vikt. Det gäller både honor och hanar men är individuellt. Om katten ökar i vikt måste kaloriintaget minskas genom att man i första hand byter foder till en sort med lägre energiinnehåll, t.ex. s.k. lightfoder.

 

Kastrering av hankatt

 
När hankatten blir könsmogen blir han mer rastlös, orolig, börjar jama mera, driver iväg och slåss med andra hannar och letar honkatter. Urinen får en frän lukt och katten kan börja markera revir genom att ”spraya”, d.v.s. urinmarkera, på föremål både inom- och utomhus. Detta beteende är störande och dessutom riskerar katten att skadas när han är ute på vift. Okastrerade, frigående hankatter har en mycket låg medelålder då de ofta förolyckas.
 
När Din hankatt fått en operationstid för kastrering ska han inte ha fått mat på 12 timmar före sövningen. Däremot får han gärna dricka vatten. Katten lämnas till sjukhuset på morgonen och får komma hem senare under dagen. Innan katten tas in lyssnar veterinär på hjärtat, kontrollerar att katten verkar frisk i övrigt och att han har testiklarna på plats i pungen.
 
Katten sövs och får smärtstillande medicin. Under operationen tas bägge testiklarna bort via två små snitt i pungen. Blodkärlen som har försörjt testiklarna knyts av. Snitten i pungen lämnas att läka öppet, inga stygn behöver tas. Innan katten åker hem får han vakna upp ur narkosen.
När katten kommer hem är han fortfarande ganska trött och behöver vila ut resten av dagen.
Dagen efter operationen är de flesta hankatter pigga igen, men katten ska hållas inne tills han är helt återställd.
 
Du får alltid med eftervårdsråd (se nedan) som talar om hur Du ska sköta katten efter kastreringen.
 
Eftervårdsråd efter kastration av hankatt:
 
Efter narkosen och den smärtstillande medicineringen är många katter trötta och lite vingliga vid hemkomsten. Låt din katt få lugn och ro i ett mörkt rum. Lägg gärna över en filt för att förhindra avkylning.
 
Ge lite vatten på operationsdagens kväll. Mat ges först då katten är helt vaken.
Håll katten inomhus under den första veckan tills operationssåret är läkt. Om såret blöder eller vätskar, kontakta Specialistdjursjukhuset!
Det finns inga stygn som ska tas bort.
 
Passa gärna på att ID-märka och vaccinera din katt i samband med kastreringen.
Observera att för att delta på utställning måste alla katter vara ID-märkta fr.o.m. 2003-07-01
 

Kastrering av honkatt
 

När honkatten blir könsmogen börjar hon löpa. Vid löpning blir honan orolig, jamar/skriker och rullar sig och ålar sig på golvet med hög bakdel. Det är dock inte ovanligt att det första löpet är så diskret att man inte märker något, däremot brukar hankatterna märka det.
 
Honkatter löper vanligen c:a 1 vecka i sträck med 2-3 veckors intervall under den ljusa delen av året. Honor mår oftast inte bra av intensiva löpperioder utan tappar i hull och kondition.
P-piller kan förhindra löpning, men medför en ökad risk för juvertumörer och livmoderinflammation. Därför avråder vi från användande av p-piller
Katten bör inte kastreras under höglöp.
 
Om man vet att honkatten blivit parad går det ändå bra att kastrera henne de första 3-4 veckorna av dräktigheten, däremot ska högdräktiga katter inte kastreras. Det sägs att honkatter måste få en första kull innan kastrering, men detta stämmer inte.
 
När Din honkatt fått en operationstid för kastrering ska hon inte ha fått mat på 12 timmar före sövningen. Däremot får hon gärna dricka vatten. Katten lämnas in på sjukhuset på morgonen och får komma hem senare samma dag. Innan katten tas in lyssnar veterinär på hjärtat och kontrollerar att hon verkar frisk i övrigt.
 
Katten sövs och får smärtstillande medicin. Under operationen görs ett mindre snitt i medellinjen på buken, strax bakom naveln, och bägge äggstockarna och främre delen av livmodern opereras bort. Huden kan antingen sys med stygn som löses upp av kroppen eller på vanligt sätt med stygn som ska tas bort efter 10 dagar.
 
Innan katten åker hem får hon vakna upp ur narkosen.
När katten kommer hem är hon fortfarande ganska trött och behöver vila ut resten av dagen.
Dagen efter operationen kan många honkatter fortfarande vara lite trötta och vissa kan även ha lite ont medan andra är helt obesvärade.
 
Katten ska hållas inne tills hon är helt återställd och tills stygnen är tagna efter 10 dagar.
Ska stygn tas bort gör vi det kostnadsfritt, om du inte väljer att ta bort dom själv.
Du får alltid med eftervårdsråd som talar om hur katten ska skötas efter kastreringen
 
Eftervårdsråd efter kastration av honkatt:
 
Efter narkosen och den smärtstillande medicineringen är många katter trötta och lite vingliga vid hemkomsten. Låt din katt få lugn och ro i ett mörkt rum. Lägg gärna över en filt för att förhindra avkylning.
 
Ge lite vatten på operationsdagens kväll. Mat ges först då katten är helt vaken.
Se till att katten har en tratt eller krage om hon vill slicka på såret!
Håll katten inomhus under de första 10 dagarna tills operationssåret är läkt. Om såret blöder eller vätskar, kontakta Specialistdjursjukhuset!
 
Stygnen tas bort efter 10 dagar. Vill Du inte göra det själv får Du hjälp på Specialistdjursjukhuset utan kostnad.
 
Passa gärna på att ID-märka och vaccinera din katt i samband med kastreringen.
Observera att för att delta på utställning måste alla katter vara ID-märkta fr.o.m. 2003-07-01

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved