Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Farsta

Munkforsplan 27
123 47 Farsta

Öppettider

Måndag 08.00 - 17.00
Tisdag 08.00 - 20.00
Onsdag, torsdag, fredag 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 604 80 70
Telefonen öppnar 7.30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Kastration

 
Kastration av hanhund
Det kan finnas olika anledningar till att man vill kastrera sin hanhund. En del anledningar kan vara beteenderelaterade, men det är viktigt att vara medveten om att vissa beteenden inte är direkt kopplade till hormoner och hanhundsbeteende. 

En hanhund ska vara minst 6 månader innan man kastrerar honom. Ett fåtal hanhundar är vad man kallar kryptorkida, vilket innebär att endast en av testiklarna har vandrat ned i pungen. Den andra kan antingen ligga på väg ned i ljumsken, eller finnas någonstans i buken. Även kryptorkida hundar kastreras, men detta är en något mer komplicerad och tidskrävande operation.

Det tar ett par veckor innan hormonerna helt har gått ur kroppen. Detta innebär att hunden under den första tiden kan genomföra en fertil parning med de spermier som finns kvar i sädesledarna. En annan sak som är viktig att tänka på är att hunden lättare går upp i vikt efter kastration. Vi hjälper gärna till med rådgivning gällande kost och vikt.
 
Kemisk kastrering med Suprelorinchip
Suprelorinchip är ett implantat med ett ämne (deslorin) som hämmar de hormon som ligger bakom upprätthållandet av fertiliteten hos hanhund. Chipet placeras under huden i nackregionen och ämnet utsöndras successivt i en låg dos. Ofruktsamhet uppnås från 6 veckor upp till minst 6 månader. För bibehållen effekt upprepas behandlingen vart sjätte månad.

Testiklarna blir också tydligt mindre i storlek under behandlingsperioden och i mycket sällsynta fall kan en testikel vandra upp till inguinalkanalen, dvs hunden blir då kryptorchid.

OBSERVERA att det är karenstid för tävling och utställning se SKKs hemsida.
 
Kastration av tik
Tikar kastreras av olika anledningar, ingreppet blir vanligare och vanligare då många vill undvika att hunden ska drabbas av problem såsom livmoderinflammation senare i livet. Även skendräktighet, oönskat beteende runt löp och mindre vanliga hormonrelaterade problem försvinner i och med kastration.

För att minska risk för komplikationer efter en kastration bör man välja tillfälle för operation mellan två löp. Själva kastrationen är ett rutiningrepp som dagligen utförs på kliniken. Kortfattat innebär operationen att man tar bort livmoder och äggstockar, vilket gör att hunden inte kommer att löpa mer. 

En sak som är viktig att tänka på är att hunden lättare går upp i vikt efter kastration. Vi hjälper gärna till med rådgivning gällande kost och vikt. I ett fåtal fall har man sett urininkontinens efter kastration på tik. Detta är ovanligt, men något man bör vara medveten om. Dessa tikar hålls i de allra flesta fall symptomfria genom medicinering.
 
Kastration av han- och honkatt
 En katt ska vara minst 4 månader innan man kastrerar den. Själva kastrationen är ett rutiningrepp som dagligen utförs på kliniken. 

Det tar cirka 3 veckor innan hormonerna helt har gått ur kroppen på en hankatt. Detta innebär att katten under den första tiden kan genomföra en fertil parning med de spermier som finns kvar i sädesledarna. På honkatten tas både äggstockar och livmoder bort. Hon är därmed steril direkt.

En sak som är viktig att tänka på är att katten lättare går upp i vikt efter kastration. Vi hjälper gärna till med rådgivning gällande kost och vikt.
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved