Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Farsta

Munkforsplan 27
123 47 Farsta

Öppettider

Måndag 08.00 - 17.00
Tisdag 08.00 - 20.00
Onsdag, torsdag, fredag 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 604 80 70
Telefonen öppnar 7.30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Kattböld

 
Bakgrund
Katter som går ute skaffar sig ofta revir. Storleken på reviren varierar beroende på om katten är en hona eller hane, kastrerad eller okastrerad samt på ålder och fysisk status. Reviren kommer hur som helst försvaras och i tät bebyggelse kan en katt behöva försvara sitt revir ganska ofta. 

Sjukdomsutveckling och symtom
Ett bitsår ser inte så farligt ut vid första anblicken, ofta är det kattens hörntand som har perforerat huden på den andra katten, vilket ger ett litet sticksår som man ibland till och med kan ha svårt att se. Till en början märker man ingenting, men några dagar senare ser man svullnad och känner värme i området. Katten kanske ömmar lite, blir hängig, får sämre aptit och drar sig undan. Då ett par dagar till har gått kan en böld ha bildats.

Uppsök alltid veterinär om ditt djur har ett sår och verkar ha påverkat allmäntillstånd, haltar eller har feber, samt om såret vätskar sig eller ser konstigt ut på annat sätt. Temperaturen kontrolleras i ändtarmen med vanlig febertermometer, normal temperatur för katt är 38,0-39,0 grader.

Vad är en böld?
En böld består av en avgränsad kapsel som fylls av inflammatoriska celler och andra substanser från immunförsvaret, samt de levande och döda bakterier som kroppen försöker bekämpa. Detta är vad man kallar var. Ofta blir katten biten runt huvudet, frambenen eller på bakdelen. Till slut kan bölden spricka spontant.
 
Behandling
Alla bitsår bör undersökas av veterinär då det ofta krävs behandling  för att såret ska läka komplikationsfritt. Ibland lämnar man såren helt eller delvis öppna för att var eller sårvätska ska kunna rinna ut, så att inte infektionen stängs inne och en ny böld bildas. Ofta syr man då fast en plastslang, ett så kallat dränage, som ska sitta 3-5 dagar. Denna tas sedan bort på kliniken, efter det ska såret läka ihop. Under tiden dränaget sitter, och även en tid efter det, behöver kattenha en krage på sig för att skydda såret.

Hemma ska man kontrollera kattens allmäntillstånd, helst tempa katten för att utesluta feber, samt rengöra såret dagligen enligt instruktion från veterinär och djursjukskötare. Sårrengöring är lika viktigt som medicinsk behandling, det ena ersätter inte det andra.
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved