Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Farsta

Munkforsplan 27
123 47 Farsta

Öppettider

Måndag 08.00 - 17.00
Tisdag 08.00 - 20.00
Onsdag, torsdag, fredag 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 604 80 70
Telefonen öppnar 7.30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Tandsten

 
Vanliga orsaker till ohälsa i munnen

Plack
Det absolut vanligaste tandproblemet hos katter och hundar orsakas av plack. Plack är en hinna av bakterier, saliv och döda celler. Plack bildas både på den synliga tandytan och i fickan mellan tand och tandkött. Plack avlägsnas genom tandborstning.

Tandsten är mineraliserad plack, den är hårdare och fäster starkare mot tanden och behöver tas bort i narkos med ultraljudsscaler - tandborstning och tandtråd räcker inte. Tandskrapa ska inte användas, den orsakar mycket lätt emaljskador och skapar därför bara ännu större problem. Dessutom kommer man inte åt i tandköttsfickorna med en skrapa.

Gingivit
Det allvarligaste problemet med plack och tandsten är det som inte syns med blotta ögat, nämligen det som samlas i fickan mellan tanden och tandköttet. När bakterier och döda celler får ligga kvar i det utrymmet blir följden inflammation och infektion. Tandköttet blir svullet, rodnande och lättblödande, detta kallas gingivit. Gingivit kan läka om man sätter in behandling i tid. Behandlingen består i att avlägsna grundproblemet, d.v.s placken i tandköttsfickan.

Parodontit
Tandköttet fäster in mot emaljen på tandkronan, på en yta som är ett par millimeter bred. Så länge man lyckas häva gingiviten i tid, så att inte fästet mellan tandkött och emalj släpper, kan vävnaden återgå till det normala igen. Om tandköttet blir så sjukt att det släpper från emaljen sprids infektionen ner till ligamenten som håller fast tanden mot käkbenet. När stödjevävnaden till tanden infekteras går det inte längre att häva problemet, utan den påbörjade tandlossningen är permanent - så kallad parodontit. Processen kan i bästa fall bromsas upp, men vävnaden kan inte återgå till det normala igen. Slutresultatet blir ofta att tanden behöver dras ut.

Tandlossningen i sig ger sällan upphov till kraftig smärta, obehaget beror framförallt på tandsköttsinflammationen och lidande pga eventuella följdproblem (fistelgångar, rotbölder, käkfrakturer). Det stora problemet med tandlossning som inte åtgärdas är att kroppen dras med en kronisk infektion, vilket är väldigt slitsamt och innebär stora risker för den allmäna hälsan, i synnerhet för äldre djur. En enda tand med parodontit är ett lika allvarligt problem för kroppen som ett hudsår stort som en handflata.

En tand med parodontit omges av en konstant aktiv infektion och inflammation vilket även angriper käkbenet kring tanden. Käkbenet bryts ner successivt och om processen fortgår kan käkfrakturer och fistelgångar till ögon- och näshålor uppstå. Behandlingen vid parodontit är att dra ut tanden. Infektionsporten avlägsnas då och käkbenet kan vanligtvis återbildas snabbt och fylla igen håligheten.

Förebyggande
Det överlägset bästa sättet att göra detta på är tandborstning. Plack börjar bildas igen direkt efter borstning och tänderna behöver därför borstas varje dag om man ska upprätthålla en god munhälsa.

Det som kan göras mindre ofta är att gnugga tandköttet med Hexarinse eller annan klorhexidinbaserad munrengöring för djur. Det är ett mycket bra komplement till tandborstning då det både är bakteriedödande och stannar på tanden ett tag efter behandling. Det kan även bidra till en mer porös sammansättning av tandstenen.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved