Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Farsta

Munkforsplan 27
123 47 Farsta

Öppettider

Måndag 08.00 - 17.00
Tisdag 08.00 - 20.00
Onsdag, torsdag, fredag 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 604 80 70
Telefonen öppnar 7.30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Vaccination resa

Till Evidensias Goda Råd om att resa med hund »
Till Evidensias Goda Råd om att resa med katt »
 
Det är mycket att tänka på när du ska resa utomlands med ditt djur
Du som reser med djuret har ansvaret för att ditt djur är korrekt vaccinerat, avmaskat och har alla papper som behövs.

Det är du som för in ett djur till Sverige som har ansvar för att alla införselvillkor är uppfyllda. Du måste ta reda på vad som krävs. Du måste t ex se till att djuret har rätt vaccinationer och att dess EU-pass uppdateras. Om ditt djur inte uppfyller kraven när det kommer till gränsen kan det avvisas, sättas i karantän eller avlivas.

Sök noga information innan du bestämmer dig för att vaccinera ditt djur för resa utomlands. Var också noga med att ta reda på vad som gäller för att komma in i det eller de olika land du ska åka till. Olika regler gäller för olika länder. Kontakta respektive lands ambassad inför din resa.

Vi kan här informera dig om vad som gäller för att komma in i Sverige igen om du reser inom EU.
Djurkliniken i Farsta Centrum tar inget ansvar för förändringar som skett om införsel.

Från och med maj 2013 gäller ändrade regler för hund och katt som åker till Norge. Läs mer på norska Mattilsynet.

Alla djur som ska resa till eller inom EU ska märkas med microchip. Ett djur som är tatuerat före den 3 juli 2011 och har en läslig tatuering och dokumentation där detta framgår behöver dock inte märkas om. Jordbruksverket vill ändå rekommendera alla djurägare att chipmärka sina djur eftersom det kommer att minska risken för misstag vid gränserna. Observera att ISO-chip ska användas för att du ska slippa att ta med egen scanner.
Förstagångsvaccinering med rabies skall göras minst 21 dagar innan resa.
Djuret ska ha ett EU-pass.
Läs mer om in och utförsel på Jordbruksverkets hemsida.

Ett djur som vaccineras måste alltid identifieras med sitt ID nummer,  från den 3 juli 2011 krävs chipmärkning på alla resande djur. Från 3 månaders ålder kan man börja vaccinera mot rabies.

Vad är rabies?
Rabies är en zoonos, d.v.s en sjukdom som smittar mellan djur och människor. Det orsakas av ett virus och är en dödlig sjukdom. Alla varmblodiga djur kan smittas. Viruset sprids med det sjuka djurets saliv, vilket gör att nästan all smitta sker via bett eller slickning på skadad hud eller slemhinnor och rivsår. Smittämnet finns i Europa främst hos räv, mårdhund och fladdermöss.

Smittorisk
Sverige räknas som rabiesfritt. De senaste 50 åren har endast 2 fall rapporterats hos människa och dessa hade blivit smittade utomlands. Rabies finns på alla kontinenter och ca 35.000 personer dör i världen varje år av sjukdomen. I Europa bekämpas rabies hos vilda djur genom att man lägger ut vaccinbeten (oral vaccination). Vaccination av djur ger bra skydd.

Symtom
Sjukdomen förlöper i olika stadier. Virus sprids från infektionsstället via nervbanor till hjärnan. Den spridningen går långsamt, vilket gör att inkubationstiden är lång. Hos hund är den 3-8 veckor, hos katt 2-6 veckor och hos människan är den 3-6 veckor. Man har dock sett inkubationstider på upp till ett år hos hund och människa. Från hjärnan tar viruset sig till spottkörtlarna och sprids sedan vidare till andra individer genom bett och slickning.

Du kan läsa mer på www.msd-animal-health.se och www.sva.se

EU-pass
Här görs en beskrivning av djuret, id märkningens typ och plats, alla vaccinationer och deras batchnummer.
Även kommande avmaskningar och andra viktiga noteringar som behövs vid djurets resa antecknas.
Passet utfärdas vid djurets första rabiesvaccination eller på begäran.

Rabiesvaccination
- Nobivac Rabies, revaccineras (återvaccinera) inom 3 år.
- Merial Rabisin, revaccineras (återvaccinera) inom 1 år.


Genom att vaccinera din hund eller katt mot rabies hos oss på Djurkliniken i Farsta centrum deltar du i den globala kampen mot rabies!
 
När vi vaccinerar hundar med Nobivac Rabies stödjer vi projektet genom att företaget som tillverkar vaccinet (MSD Animal Health) skänker vaccin till AFAYA Serengeti. Tack vare veterinärer över hela världen har MSD Animal Health hittills kunnat donera mer än 900 000 doser rabiesvaccin.

Rabies är en dödlig virussjukdom som kan infektera husdjur, vilda djur och människor. Enbart i Afrika dör ca 25 000 människor av denna hemska sjukdom. Tamhundspopulationen är huvudbärare av viruset och förorsakar över 84 % av rabiesfallen i Serengetiregionen i Afrika. AFAYA Serengeti är ett rabieskontrollerande program, som i samarbete med lokalbefolkningen i Serengeti säkrar att flera hundar blir rabiesvaccinerade. Redan 2 år efter att projektet startade hade antalet sjukhusbesök på grund av hundbett från rabiesinfekterade hundar minskat med 82 %. Om projektet får fortsätta att vaccinera hundar kan rabies bli i stort sett helt eliminerat från Serengeti. Läs mer om projektet på www.afya.org

Andra sjukdomar och parasiter att beakta hos hund
Jordbruksverket kräver inte, men rekommenderar, att hundar är vaccinerade mot leptospiros. Detta för att förhindra att sjukdomen förs in i landet. Leptospiros är ovanligt i Sverige, men finns spritt i Europa och övriga världen. Vi rekommenderar att du vaccinerar 2 gånger med 4 veckors mellanrum och att sista sprutan ges ca 1 månad innan avresa.

Valpsjuka, HCC (smittsam leverinflamation) och parvovirus är sjukdomar som hundar normalt är vaccinerade mot. Är din hund oskyddad rekommenderas vaccination. Du kan läsa mer under fliken Vaccination hund.

Du bör även skydda hunden mot fästingar. Det är bl.a den bruna hundfästingen du får se upp med. Denna fästing sprider bl.a sjukdomarna babesios, hematozoonos och tropisk ehrlichios.

Leishmania
I Medelhavsländerna och Portugal bör du även skydda hunden mot en encellig parasit som orsakar Leishmanios. I vissa regioner i södra Frankrike, Grekland och Spanien är den mycket vanlig. Undvik att rasta hunden kvällar och nätter i dessa regioner. Denna sjukdom sprids av en skymnings- och nattaktiv fjärilsmygga.

Leishmania infekterar huden och även inre organ såsom lever, njurar, leder, mm. Leishmania orsakar symptom såsom hudförändringar, viktnedgång, trötthet, ökad törst, nedsatt eller ökad aptit, diarré, kräkning, näsblod, blod i avföringen, nysningar, hosta.

Parasiten lever i hundens vita blodkroppar och ger hårlösa och fjällande hudfläckar, febertoppar, svaghet i bakbenen, hudsår och avmagring. Inkubationstiden kan vara i flera år. Ofta rekommenderas avlivning av en smittad hund. Leishmania smittar även människor.
 
Skydd mot fästingar
Halsbandet Scalibor vet har dokumenterad effekt mot fästingar, myggor och fjärilmyggor. Scalibor vet säljs receptfritt på apotek och bör sättas på minst en vecka före avresa. Mer om Scalibor vet på www.scalibor.se

Hjärtmask
Ett annat exempel på parasiter/smittämne som hundar kan smittas av är hjärtmask. Masken sprids av myggor och skadar blodcirkulationen genom att föröka sig i hjärtat. I områden där smittan förekommer behandlas hundar i förebyggande syfte. Den förebyggande behandlingen sker med ett speciellt avmaskningsmedel. Du kan läsa mer om mask på fliken Övrigt - mask hos hund och katt.

källa Intervet / Hundar och katter på resande fot

 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved