Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Farsta

Munkforsplan 27
123 47 Farsta

Öppettider

Måndag 08.00 - 17.00
Tisdag 08.00 - 20.00
Onsdag, torsdag, fredag 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 604 80 70
Telefonen öppnar 7.30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Förgiftningar

 
Förgiftningar av olika slag är vanligast på unga hundar eftersom valpar och unghundar är mer nyfikna och gärna undersöker nya saker genom att smaka på dem. Även katter kan bli förgiftade, men det är mer ovanligt. Dessvärre blir det ofta mer allvarligt på katter eftersom deras lever är känsligare och sämre på att bryta ned giftiga ämnen än hundens lever. Katter blir ofta förgiftade av gröna växter som de tuggat på hemma i lägenheten, var därför noggrann med att kontrollera att de krukväxter du har hemma inte är giftiga.

Vanligaste symptomet på förgiftningar är kräkningar och diarré, samt att djuret blir hängigt och får nedsatt allmäntillstånd. Mer allvarliga symptom kan vara påverkan på blodcirkulation, hjärna och nervsystem. Om du misstänker att ditt djur har förgiftats ska du omedelbart kontakta veterinär och ta dig till ett djursjukhus eller annan mottagning som kan ta emot dig akut. Tänk på att du bör ringa akutmottagningen innan du åker, dels för att de ska kunna ge dig råd hur du ska hantera ditt djur tills du når djursjukhuset, och dels för att veterinär och sköterskor ska kunna förbereda sig på bästa sätt inför din ankomst.

Det finns många saker ett djur kan få i sig som orsakar förgiftning, en del saker är mer allvarliga än andra, och i vissa fall finns inget motgift att ta till. Ju mer du vet om vad ditt djur fått i sig och hur och när det har skett, desto lättare är det för veterinär och djursjukvårdare att hjälpa er på bästa sätt. Vi tar här upp några vanliga förgiftningar, men tänk på att behandlingen för olika förgiftningar kan skilja sig mycket åt.

Du kan själv söka information om t.ex växter och kemikalier på www.giftinformation.se

Smärtstillande avsett för människor är giftigt för djur!

 
Acetylsalicylsyra (Magnecyl, Aspirin)

Smärtlindrande tabletter som innehåller acetylsalicylsyra, exempelvis Magnecyl och Aspirin, kan vara farliga för djur. Katter är känsligare än hundar och kan få leverskador och symtom såsom dålig aptit, kräkningar, ökad andning och feber. Ger man Magnecyl vid upprepade tillfällen kan mage och tarm få blödningar och katten kan på sikt få kramper, falla i koma och till slut dö. Även hundar kan må dåligt av acetylsalicylsyra, och även om symtomen inte blir lika kraftiga som på katter finns det ingen anledning att ge ditt djur medicin som inte är speciellt anpassat för just hundar eller katter. Du äter väl själv inte medicin som är tänkt till hästar?

Om ditt djur verkar ha ont och du tror att han eller hon behöver smärtlindring, kontakta din veterinär så får du hjälp med detta. Det finns många bra preparat som inte skadar din hund eller katt, utan bara gör att smärtan dämpas och inflammationen går ner.
Paracetamol (Alvedon)
Vi får då och då samtal från djurägare som i god tro givit sin hund eller katt Alvedon eller annan tablett med paracetamol för att lindra smärta. Detta ska man inte göra! Framför allt katter är mycket känsliga och kan dö av små doser paracetamol (den verksamma substansen i Alvedon).

Ämnet skadar de röda blodkropparna och får dem att spricka och gå sönder. Detta i kombination med att det får vätska att transporteras från blodet ut till underhuden, huvudsakligen i ansikte och tassar, gör att katten får kraftigt försämrad syretillförsel till vitala organ i kroppen. Efter ett tag blir katten slö, börjar dregla och kan ibland kräkas. De som fått i sig större doser kan få kramper, rörelsestörningar och falla i koma.

Till hundar med hög feber kan ibland ordineras paracetamol (t.ex Alvedon) om man inte har något annat att tillgå. Detta bör alltid rekomenderas och doseras av veterinär. Om din hund har hög temperatur, ta kontakt med din veterinär innan du ger tabletter som inte är ordinerat. Är din veterinär inte i tjänst kontakta jourhavande.

Har ditt djur fått i sig paracetamol ska du omedelbart kontakta veterinär. Det är bra om du vet hur många tabletter det är fråga om, ju mer information veterinären får, desto mer kan man göra för ditt djur.
 
Choklad
Precis som vi människor tycker hundar, och faktiskt en del katter, om choklad. Vad en del kanske inte vet är att choklad faktiskt är giftigt för hundar och katter då det påverkar deras hjärta negativt. Orsaken är ämnet teobromin som finns i kakao. Följdaktligen; ju högre kakaohalt desto farligare för djuret. Enligt giftcentralen har en 25 kg:s hund dött av 140 gram mörk blockchoklad!

Helst ska djur inte få sötsaker av detta slag alls, men om man absolut vill ge dem choklad ska man välja choklad som är gjord speciellt för djur. Man ska dock tänka på att denna djurchoklad gör att hunden eller katten vänjer sig vid smaken och därför gärna söker upp och äter vanlig choklad. Om ditt djur fått i sig en större mängd choklad ska veterinär alltid kontaktas. Ju mer du vet om kakaohalt och mängd uppäten choklad desto lättare är det för veterinären att avgöra om ditt djur behöver akutvård eller inte. Det är bättre att ringa än gång för mycket än en gång för lite!
Ethylenglykol
Ethylenglykol (etandiol) är en annan substans som är väldigt farlig för hunden. Den finns i vissa typer av kylarvätska till bilar och dessvärre smakar denna substans ganska gott och sött tycker djuren. Det gör att en hund på kort tid kan få i sig ganska mycket ethylenglykol.

Tecken på förgiftning med denna substans kan vara kraftigt försämrat allmäntillstånd, kramper inom 1-12 timmar efter intag, ökad andning och ökad puls och på sikt njursvikt. För att rädda djuret måste behandling sättas in snabbt, ju längre tid det går desto sämre utsikter har hunden eller katten att överleva.
Misstänker du att ditt djur fått i sig ethylenglykol ska du så snabbt som möjligt ta dig till en veterinär.
Lök
Lök kanske inte är det första man kommer på när man ska räkna upp saker ett djur kan bli förgiftat av, men det är faktiskt farligare än man tror. Vanlig gul lök, men även andra sorter såsom vitlök och rödlök, kan ge lever- och njurskador och även påverka de röda blodkropparna på ett negativt sätt. Sätter en medelstor hund i sig 1 kilo rå lök kan akutvård i form av blodtransfusioner och annan chockbehandling behövas.

Mindre mängder lök i lagad mat är normalt inte farligt, men onödigt. Kontakta veterinär om du är orolig
Råttgift
Råttgift är ett dödligt gift, som tyvärr finns tillgängligt för hundar och katter i olika miljöer såsom vid stall, gårdar och äldre hus.

Om du misstänker att ditt djur fått i sig råttgift är det viktigt att ta sig till veterinär så fort som möjligt. Försök att hålla hunden så stilla som möjligt för att minska spridningen av giftet i kroppen. Det är också bra om man på något sätt kan få reda på vilken sorts råttgift det handlar om eftersom en olika sorter kan ha olika verkan och därmed olika behandlingar. Det viktigaste är dock att snabbt få hunden under behandling.

Tecken på att hunden fått i sig råttgift kan vara nedsatt allmäntillstånd, näsblod, blod i avföringen, bleka slemhinnor och blödningar i slemhinnor, (syns lättast i munnen, nosen och vulva / förhud).
Salt
Det krävs inga större mängder salt för att ett djur ska bli förgiftat, bara ett par gram per kilo kan få väldigt allvarliga följder. Hundar går ibland och dricker saltvatten i strandkanten eller får i sig det när de badar. Dricker de större mängder kan de bli förgiftade.

Ibland försöker djurägare använda salt som kräkmedel när hunden fått i sig något annat olämpligt. Detta ska man inte göra, det finns betydligt bättre sätt att hjälpa ditt djur på än att utsätta henne eller honom för risken att bli förgiftad!

Det vanligaste tecknet på saltförgiftning är kräkningar och kraftigt ökad törst. Därefter kan man se skakningar och kramper, diarré, trötthet och i grava fall medvetslöshet. Kontakta omedelbart veterinär om din hund får något av dessa symptom. Lindrig saltförgiftning kan behandlas som andra mindre komplicerade orsaker till kräkningar och diarré, se vidare under vår information hur man på bästa sätt hanterar mag/tarmproblem. Känner du dig osäker är det bäst att kontakta veterinär.

Tänk på att inte ge hunden stora mängder vatten på en gång, även om han eller hon är törstig. För mycket vätska i kroppen i dessa fall kan leda till vätskeutträde till hjärnhinnor och hjärnvävnad, vilket ger ett livsfarligt hjärnödem.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved