Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Farsta

Munkforsplan 27
123 47 Farsta

Öppettider

Måndag 08.00 - 17.00
Tisdag 08.00 - 20.00
Onsdag, torsdag, fredag 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 604 80 70
Telefonen öppnar 7.30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Julens faror

 
Allmänt om julens faror
 
Julen är fantastisk för de flesta människor, och även för våra husdjur. Vi har mer ledighet och vila. God mat som äts ofta och länge. Våra djur brukar kunna få vara med och dela av det "stora bytet". Men det finns många små fällor som kan bli ödedigra för våra djur.
 
Att för t.ex katten, leka med ett presentsnöre, som äts upp och lägger sig i mage och tarm, kan kosta katten livet!!
Eller en oknäckt nöt som rullar iväg på golvet och äts upp av hunden, denna kan fastna i tarmen och ge stora konsekvenser. Att katten hänger i julgranen eller hunden lyfter på benet mot det nyinställda trädet i vardagsrummet är ofta ganska små problem.
 
I många fall, och då man får hem gäster som kanske inte är vana vid husdjur, är det klokt att tänka till lite extra innan. Ställ undan den fina chokladasken redan från början så hunden inte når den. Och sätt inte ut julskinkan obevakad att svalna på trappen. Chokladförgiftning och saltförgiftning (t.ex efter en rimmad julskinka) är allvarliga problem.
 
Här nedan kan du läsa lite om dessa problem. Är du osäker om vad som har hänt eller ätits upp, kontakta alltid veterinär. Hellre en gång för mycket, eller hur?
 
PS. Glöm inte släcka ljusen!!
 
Bittermandel
Hel bittermandel är inte giftigt. Det är först när den tuggats sönder som risk finns för förgiftning. I magsäcken bildas cyanväte vid nedbrytning av amygdalin som finns i bittermandel.Cyanväte är ett mycket potent gift som i allvarliga fall ger förlamning av andningsvägarna, med dödlig utgång som följd.
 
Symtom vid förgifting är kräkning, vinglighet, nedsatt allmäntillstånd och andningssvårigheter. Om du ser att djuret får i sig bittermandel, kontakta genast veterinär för råd. Inom loppet av 1-3 timmar kan man på djurklinik/djursjukhus försöka få djuret att kräkas upp bittermandeln.
 
Medicinskt kol ges för att minska upptag från magtarmkanalen. Vid förgiftning krävs intensivvård och understödjande behandling på djursjukhus.
Choklad
Precis som vi människor tycker hundar, och faktiskt en del katter, om choklad. Vad en del kanske inte vet är att choklad faktiskt är giftigt för hundar och katter då det påverkar deras hjärta negativt. Orsaken är ämnet teobromin som finns i kakao. Följdaktligen; ju högre kakaohalt desto farligare för djuret. Enligt giftcentralen har en 25 kg:s hund dött av 140 gram mörk blockchoklad!

Helst ska djur inte få sötsaker av detta slag alls, men om man absolut vill ge dem choklad ska man välja choklad som är gjord speciellt för djur. Man ska dock tänka på att denna djurchoklad gör att hunden eller katten vänjer sig vid smaken och därför gärna söker upp och äter vanlig choklad. Om ditt djur fått i sig en större mängd choklad ska veterinär alltid kontaktas. Ju mer du vet om kakaohalt och mängd uppäten choklad desto lättare är det för veterinären att avgöra om ditt djur behöver akutvård eller inte. Det är bättre att ringa än gång för mycket än en gång för lite!
Nötter
Julens nötter är inte giftiga i sig. Det som kan hända om hunden eller katten äter en nöt är att den  fastnar i tarmen och ger upphov till ett livshotande tillstånd. Storleken på nöten respektive djuret har betydelse för om nöten kommer att fastna, alternativt passera magtarmkanalen.
 
Vanliga symtom vid stopp i tarmen är kräkning, magsmärta och ett nedsatt allmäntillstånd. Veterinär bör uppsökas och ofta krävs operation och efterföljande vård.  Om du ser att djuret äter en nöt, kontakta genast veterinär för råd. Inom loppet av 1-3 timmar, innan nöten passerat magsäcken, kan man på djurklinik/djursjukhus försöka få djuret att kräkas upp nöten.
Russin
Hundar som äter russin kan bli akut sjuka i njursvikt. Det finns inget samband mellan mängd och förgiftning, varför bara några enstaka russin kan leda till mycket allvarlig förgiftning. Alla hundar som äter russin blir inte förgiftade, men det går aldrig att veta om och när hunden blir förgiftad. Ge därför aldrig russin (eller annat som innehåller russin) till din hund. Symtom vid förgiftning kan vara kräkning, diarré, vinglighet, buksmärta och ett nedsatt allmäntillstånd. Symtomen kommer alltifrån mellan 2 timmar och 5 dygn efter att russinen ätits.
 
Behandlingen vid russinförgiftning består av understödjande behandling under flera dagar, ibland flera veckor. Tyvärr är dödligheten hög trots intensiv behandling. Om du vet att hunden ätit russin, kontakta veterinär. Inom loppet av 1-3 timmar kan man på djurklinik/djursjukhus försöka få djuret att kräkas. Därefter ges medicinsk kol för att minimera risken för att hunden blir förgiftad.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved