Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Farsta

Munkforsplan 27
123 47 Farsta

Öppettider

Måndag 08.00 - 17.00
Tisdag 08.00 - 20.00
Onsdag, torsdag, fredag 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 604 80 70
Telefonen öppnar 7.30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Min nya kattunge

 
Att gå till veterinären
 
Du kan öva med din katt att gå till veterinären. Detta kan du göra genom att låta katten stå på bord och bli undersökt av dig och även av andra människor. Lyft på tassar, titta på klorna, tänderna och pilla lite med öronen m.m. Det ska vara trevligt och naturligt för din kattunge att bli undersökt. Lär dig känna igen din katts normala allmäntillstånd. Använd en transportbur till din katt när du kommer till veterinären. Detta för både din katts och andra djurs säkerhet.
 
Att hålla i din katt
Katten är ett djur som oftast inte tycker om att bli fasthållen. Öva ändå hemma med att när du håller din katt i famnen och katten gör motstånd, släpp inte förrän katten slutat att streta emot, då kan du släppa ner katten. På detta sätt visar du att  du har kontrollen och din kattunge kommer att bli lugnare när du håller i den. När du är hos veterinären görs de flesta undersökningar när katten är fasthållen. Bli inte rädd om katten säger ifrån och fräser, det är bara dennes sätt att visa att de tycker att det är lite läskigt.
 
Vaccination
Följ veterinärens rekommenderade vaccinationsrutiner. Den första vaccinationen ges till kattungen vid 8–12 veckors ålder, den andra efter 3–4 veckor och sedan ges en efter 1 år. Därefter rekommenderar vi att vaccinera katten varje år mot kattsnuva och vart tredje år mot kattpesten. Om ni ska på utställning eller om katten ska in på kattpensionat, hör alltid med respektive ställe vad de har för regler gällande vaccination.
 
Avmaskning
Se till att din kattunge är avmaskad. Är den inte det bör detta göras. Fråga gärna oss om vad du ska avmaska din katt med. Maskmedel finns att köpa receptfritt på apoteket. Avmaskning behövs sedan endast göras vid behov.
 
Barn och kattungar
Lämna aldrig barn och kattunge ensamma tillsammans. Lär barnet kattens språk och signaler. Förklara för barnet att kattungen måste få vara ifred ibland.
Låt kattungen ha en plats dit barnet inte får gå, så den kan söka lugn när den blir trött.
 
Kattbett
Skulle du mot förmodan bli biten av din kattunge vid t ex lek, är det viktigt att du desinficerar såret noga. Märker du att det svullnar eller om såret är djupt, kontakta då läkare för en undersökning. Detta är mycket viktigt eftersom katten har en rik bakterieflora i munnen, som lätt kan orsaka infektioner hos oss människor.
 
Utfodring
Många nyblivna kattägare hoppas på att nå den lilla kattungens lycka genom dess mage. Kom dock ihåg att kattungens mage är VÄLDIGT liten. Vi rekommenderar att du köper ett foder som är specialanpassat för kattungar. Senare, oftast vid 1 års ålder eller efter en kastration, bör du gå över till ett vuxenfoder, i en mjuk övergång. Katter äter oftast flera gånger under en dag. Försök att dela upp dagens mängd i två och ge hälften på morgonen och hälften på kvällen. Följ rekommendationerna på påsen för din katts storlek och vikt hur mycket den behöver äta per dag eller prata med din veterinär. Ute i det vilda äter och dricker inte katter på samma ställe så matskål och vattenskål skall inte stå bredvid varandra. Katter föredrar en lite större vattenskål än de mindre som finns. Om du har fler än en katt skall det finnas minst varsin mat– och vattenskål till varje katt. 
 
Rumsrenhet
Töm kattlådan varje dag och rengör den med jämna mellanrum. Rengör med medel utan alkohol. Använd er inte utav klorin. Se till att det är tillräckligt mycket sand i lådan så att katten kan gräva ordentligt, det skall minst vara 15 cm djupt och ha bra kvalité på sanden. Om du har fler än en katt bör du ha två olika lådor eller en stor låda. Placera kattlådan på ett avskilt ställe utan buller och spring så att katten kan vara på lådan i lugn och ro.
 
Försäkring och id-märkning
Vi rekommenderar att du försäkrar din nya kattunge. Det är en bra investering i din nya livskamrat. Det finns flera olika försäkringsbolag att välja emellan. Även om din katt är en vanlig huskatt och en innekatt är det bra att id-märka din katt. Detta gör man antingen med ett chip eller en tatuering i örat.
 
Kastrering
Om du inte ska avla på din katt rekommenderar vi kastrering. Diskutera med din veterinär om detta. Kastrering görs oftast vid 6–8 månaders ålder.
 
Vid veterinärbesök
Ha gärna kattburen framme hela tiden hemma så att din katt inte får några dåliga associationer med buren. Detta gör att resan blir mindre dramatisk. Även katter behöver tränas med att åka bil för att de inte ska uppleva bilresan som något negativt. Ha gärna med dig en handduk eller filt i buren när du kommer till veterinären så att din katt känner igen lukten hemifrån. 
 
Lycka till med din nya kattunge!

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved