Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Farsta

Munkforsplan 27
123 47 Farsta

Öppettider

Måndag 08.00 - 17.00
Tisdag 08.00 - 20.00
Onsdag, torsdag, fredag 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 08 - 604 80 70
Telefonen öppnar 7.30
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Värme & algblomning

 
Värmeslag
När en hund blir för varm reglerar den temperaturen genom att hässja. Om hunden inte lyckas kyla av sig på detta sätt stiger kroppstemperaturen. Gränsen för vad kroppen klarar av är 42,8 grader C. Vid temperaturer över det skadas kroppens celler och dör. Värmeslag drabbar oftast hundar som fått sitta länge i en bil i solen. Trubbnosiga hundar är känsligare än andra. Övervikt, hög ålder, tjock päls och hjärtsjukdom är också faktorer som ökar riskerna.

Tecken på värmeslag är att hunden hässjar, dreglar, har torra och röda slemhinnor och hög puls. I allvarliga fall får hunden andningssvårigheter, kräkningar och faller i koma för att sedan dö om inte akuta åtgärder snabbt sätts in.

Den viktigaste behandlingen vid värmeslag är att omedelbart sänka kroppstemperaturen, tex genom att spruta ned hunden med kallt vatten och sedan fläkta den. Man kan också omsluta den i kalla våta handdukar. Isbad är däremot inte lämpligt då det får de ytliga blodkärlen att dra ihop sig och försämrar nedkylningen av de inre organen.

Om en hund drabbats av värmeslag bör den undersökas av veterinär även om djurägaren själv lyckats få ned dess temperatur. Ofta behöver hunden understödjande behandling med intravenöst dropp.

Lämna aldrig hunden ensam i bilen på sommaren, värmeslag kan uppstå mycket snabbt! Låt den hellre stanna hemma!
 
Giftalger
Blågrönalger (cyanobakterier) klassas som alger men har vissa egenskaper lika bakterierna. De finns i sötvattenssjöar, bräckt vatten och i havet. När det är soligt och varmt och rikt på näring kan algerna växa massivt och "blomma". När algerna dör, och löses upp, släpps gifterna ut i vattnet. Det rör sig framförallt om lever- och nervgifter samt hudirriterande ämnen. Gifterna är mycket farliga och leder ofta till döden för djur som får i sig dem. De djur som dör av algförgiftning gör det vanligtvis pga leversvikt. Hundar utsätts för giftet genom att dricka av vattnet eller bada i det. En hund kan få i sig en dödlig dos bara genom att slicka sin päls efter en simtur, men ofta krävs det mer för att djuret ska bli riktigt dåligt.

Symtom på förgifting kan komma från 15 minuter till ett par dagar efter att djuret utsatts för algerna. Vanliga symtom är kräkningar, diarré och buksmärtor samt problem att gå, vinglighet och tecken på förvirring. Det är också vanligt att hundarna får hudirritationer och ögonbesvär. Vid kraftig förgiftning kan djuret börja krampa och det finns även fall där hundar har slutat andas på grund av att nerverna till andningsmuskulaturen påverkats.

Det är viktigt att spola av hunden direkt efter badet, och man bör sätta på en krage så fort som möjligt för att hindra att hunden slickar i sig mer gift. Akuta förgiftningar ska snarast undersökas av veterinär.
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved