Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Göteborg City

Amund Grefwegatan 9B
411 31 Göteborg

Öppettider

Måndag: 8.00 - 19.00
Tisdag, onsdag, torsdag: 8.00 - 17.30
Fredag: 8.30 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

031 - 13 32 34
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Skotträdsla

 

Rädd för fyrverkerier?


Kort om ljudkänslighet
Många hundar är rädda för ljud i olika hög grad. Det har blivit så vanligt att man tror att det är normalt. När hunden är så rädd att den inte kan fungera är det en fobi, vilket inte är att se som ”normalt”. Ljudkänslighet är tyvärr en fobi som ofta blir värre och värre med tiden. Hundens rädsla utökas många gånger och blir mer intensiv över tid. Därför är det viktigt att försöka hjälpa hunden på ett tidigt stadium.

Kosttillskottet Zylkene
Zylkène är ett kosttillskott tillverkat av komjölk där man utvunnit en molekyl som verkar avslappnande och lugnande på hund (och även katt). Många hundägare har märkt en god effekt av användning av Zylkène vid exempelvis nyår

Användning av mediciner
I svåra fall kan din veterinär ordinera ett ångestdämpande preparat som du kan ge din hund. Detta ska ses som en kortsiktig lösning för att hjälpa hunden vid t.ex. årets nyårsfirande. På lång sikt bör du däremot träna din hund för att förbättra situationen för den. Du kommer troligen aldrig att kunna besöka ett fyrverkeri tillsammans med din hund, men den slipper kanske ha ångest och vara rädd hemma.

Var ute i god tid
Det gäller att du som hundägare är väl förberedd. Börja träningen med gömstället så tidigt som möjligt för att få bästa möjliga resultat. Vid användning av Adaptil (fd DAP) bör man sätta in avgivaren ett par veckor innan exempelvis fyrverkerierna beräknas äga rum. Zylkène bör sättas in 1-2 veckor före evenemanget

Hjälp finns att få
Vänta inte till dagarna innan fyrverkerierna med att söka hjälp. Hos oss på Djurklinikerna.se finns det särskilda tider tillgängliga för dig som behöver hjälp med val av lämpligt preparat till din hund och rådgivning. Vi på Djurklinikerna.se hjälper dig gärna om du har frågor angående träning/terapi för ljudkänsliga hundar och naturligtvis hur du bäst kan hjälpa hunden i det ”akuta” skedet. Du kan också få hjälp med att komma igång med träningen

Vad gör man?
Har hunden ett ljudrelaterat problem gäller det att försöka hjälpa den i flera steg. Först med en kortsiktig insats vid evenemang som utlöser fobin hos hunden och långsiktigt med hjälp av terapi. Det är viktigt att man tränar på rätt sätt. Fel utfört kan man förvärra problemet. Som kompletterande hjälpmedel kan man använda kosttillskott, Zylkène, och feromonavgivare Adaptil (fd DAP). Båda dessa preparat är helt ofarliga för både hund och ägare. De är inte mediciner utan utnyttjar instinktiva reaktioner hos hunden. I svåra fall kan medicinering krävas

Förbered er för fyrverkerier
Åska, skott på skjutbanor etc. är nästan omöjligt att förutse. Fyrverkerier däremot förekommer ju oftast vid särskilda helger mm. Föreberedelse är A och O för att din hund ska klara sig genom fyrverkerierna med minimal rädsla och stress. Till att börja med behöver du skapa en trygg plats dit hunden kan gå när ljuden börjar. Många hundar har redan en favoritplats och i så fall bör du utnyttja denna och se till att hunden har tillgång till platsen. En del hundar vet inte riktigt var de ska ta vägen. För dessa hundar är det viktigt att du skapar ett gömställe. Välj gärna en plats eller ett rum som ligger mitt i bostaden med ett minimalt antal fönster. Förbered gömstället i så god tid som möjligt.

Skapa gömstället
 • Sätt in en D.A.P avgivare hemma, i närheten av eller i hundens gömställe. Avgivaren sätts i ett vanligt vägguttag och bör installeras minst ett par veckor innan fyrverkerierna beräknas äga rum. Låt avgivaren sitta i vägguttaget 24 timmar om dygnet. Avgivaren ska vara åtkomlig för hunden. Adaptil (fd DAP) är ett feromon som tikar avger för att lugna sina valpar. Detta feromon har effekt även på vuxna hundar och hjälper hunden att känna sig trygg och mer avslappnad.
 • Lägg många filtar, kuddar, täcken mm på den plats som din hund väljer att gömma sig på. Lägg gärna dit ett använt klädesplagg, så att hunden har din doft nära sig för att öka trygghetskänslan.
 • Det är bra om så lite av omgivningsljudet och ljuset kan tränga in i hundens gömställe. Dra för gardiner och stäng fönster.
 • Lägg gärna in tuggben, lite godis, favoritleksaken mm i hundens gömställe. Ibland kan det lugna hunden att ha något att tugga på. Bli däremot inte bekymrad eller förvånad om hunden inte verkar intresserad av föremålen. Vissa hundar kan helt enkelt inte koncentrera sig på att äta i stunder som dessa.
 • Rytmisk bakgrundmusik på en lagom volymnivå kan maskera en del av fyrverkeriets ljud. Har du en hund som inte gillar musik ska du naturligtvis avstå från att sätta på någon.
 • Säkerställ att hunden alltid kan nå sitt gömställe och se också till att det inte finns dörrar mm som kan slå igen av misstag.
 • Vänj din hund vid att gå till gömstället 2-3 gånger varje dag under några veckor före fyrverkeriet. Locka hunden till platsen och ge den godis och eller något tugg som den gillar. Det lär hunden att det är ett bra ställe att vara på.

När fyrverkerierna & smällandet börjar
 • Ta hunden till gömstället så fort smällandet börjar och uppmuntra den att stanna där.
 • Bli inte arg på din hund när den är rädd, det kommer bara att förvärra saken.
 • Det är frestande att försöka trösta hunden för att få den att känna sig bättre, men det är det värsta du kan göra. Hunden får då känslan av att det verkligen finns något att vara rädd för och det kan till och med fungera som en belöning för att vara rädd.
 • Ignorera hunden om den ser rädd ut och visa uppmärksamhet och tillgivenhet om den börjar slappna av. Då kan du belöna den med lek, godis, smek och kel.
 • Det kan ibland fungera bra att sysselsätta hunden genom att leka med den eller träna konster med godisbelöning för att förhindra att den hamnar i en rädslefylld sinnestämning. Förvänta dig inte för mycket bara.
 • Det är viktigt att du inte uppmärksammar ljudet från smällarna och fyrverkerierna själv utan förefaller avslappnad och lugn.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved