Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Karlskoga

Noravägen 15
691 53 Karlskoga

Öppettider

Måndag, tisdag, torsdag: 8.00 - 18.00
Onsdag: 8.00 - 21.00
Fredag: 8.00 - 17.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

Tel: 0586 - 540 00
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Gingivit (tandköttsinflammation)

 
Gingivit utvecklas när plack och bakterier ansamlas under tandköttskanten. Tandköttet blir då irriterat och svarar med inflammation och i värsta fall även blödning. Plack bildas av ämnen i saliven tillsammans med munnens bakterier och kan aldrig undvikas.


När plack och ev. tandsten pressar sig under tandköttskanten svullnar tandköttet p.g.a. inflammationen vilket gör att det bildas små fickor under tandköttet. I tandfickorna samlas sedan mer plack och bakterier varvid tillståndet förvärras.
Gingivit är reversibelt, d.v.s. inflammationen kan försvinna och tandköttet bli friskt igen men detta kräver regelbunden (daglig) rengöring av tandköttskanten (tandborstning).

Gingivit kan kännas igen på den röda, svullna randen där tandköttet ligger an mot tandkronan. Typiskt är också illaluktande andedräkt.
 
Att behandla gingivit kan vara mer eller mindre utmanande. Behandling är av yttersta vikt eftersom obehandlad gingivit ofta orsakar parodontit (tandlossning).
Tänderna måste göras helt rena från plack och tandsten (s.k. professionell tandrengöring). Därefter gäller att etablera en regelbunden tandborstningsrutin.

Kom ihåg att det faktiskt bara är tandborsten som kan rengöra under tandköttskanten! Inga tuggben, kosttillskott, lösningar eller geler kan ersätta tandborsten!

Det finns studier som visar att behandling med klorhexidin kan underlätta avläkningen. Klorhexidin är ett bredspektrigt bakteriedödande medel som finns i olika typer av munsköljlösningar. Tänk på att välja en lösning som inte innehåller xylitol eller alkohol till Din hund eller katt.
 

Den vita, kletiga massan under tandköttskanten är plack som består av ämnen som finns i saliven tillsammans med bakterier.

Ovan ses rovtanden i höger överkäke på katt. På tanden syns plack och tandköttet har svarat med kraftig inflammation (gingivit).

Samma katt efter professionell tandrengöring och daglig tandborstning under 3 veckor.

Vad kan man göra?
Eftersom gingivit är reversibelt (vändbart) kan Du själv göra mycket för att undvika tandlossning.

Den viktigaste åtgärden är att borsta tänderna!

Borsta tänderna dagligen med en mjuk barntandborste. Tandborsten kan doppas i vanligt kranvatten - tandkräm är inte nödvändigt med kan underlätta utförandet. Den tandkräm som är framtagen för hundar och katter är smaksatt och syftar till att få hunden och katten att vilja ha sin tandborste i munnen en viss tid. Tandkrämen innehåller ingen särskild ingrediens som gör resultatet av tandborstning bättre med jämfört utan tandkräm.

Det är viktigt att inte använda sin egen tandkräm till hunden eller katten då tandkräm för människor innehåller xylitol (ett sötningsmedel) och fluor (kariesförebyggande medel).

Hundar och katter är känsliga för såväl fluor som xylitol och detta ska helt undvikas till hund och katt.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved