Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Karlskoga

Noravägen 15
691 53 Karlskoga

Öppettider

Måndag, tisdag, torsdag: 8.00 - 18.00
Onsdag: 8.00 - 21.00
Fredag: 8.00 - 17.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

Tel: 0586 - 540 00
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Kvarvarande mjölktänder

Hundens och kattens tänder är programmerade att lossna vid en ungefärlig tidpunkt. De flesta tänder har skiftat från mjölk- till permanenta tänder vid ca 6 månaders ålder. I fall då detta inte sker som det är tänkt, kan mjölktanden persistera (sitta kvar) även då den permanenta tanden börjar bryta genom.

En kvarvarande (persisterande) mjölktand kan påverka riktningen för den permanenta tanden men f.f.a. också orsaka trångställning mellan mjölktanden och den permanenta tanden, vilket samlar matrester och plack och kan orsaka gingivit (tandköttsinflammation) och i värsta fall parodontit (tandlossning) på den permanenta tanden.

Kvarvarande mjölktänder skall uindersökas så snart den permanenta tanden bryter genom. Om röntgenundersökning visar att mjölktanden inte är under avlossning, skall den extraheras (dras ut) för att undvika problem med en nya tanden.
En enkel regel säger att man aldrig ska se den permanenta tanden tillsammans med en mjölktand.

 

Canintanden ("huggtanden") i vänster överkäke på en hund som är 4 månader gammal. Mjölktanden sitter kvar (persisterar) och den nya tanden har brutit fram. Man kan redan se att tandköttet börjat bli rött och irriterat mellan de båda tänderna.

Röntgenbild på samma tand. Pilen visar den persisterande mjölktanden.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved