Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Karlskoga

Noravägen 15
691 53 Karlskoga

Öppettider

Måndag, tisdag, torsdag: 8.00 - 18.00
Onsdag: 8.00 - 21.00
Fredag: 8.00 - 17.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

Tel: 0586 - 540 00
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Parodontit

 

Parodontit betyder inflammation i tandens stödjevävnad (tandkött, rothinna, rotcement och/eller käkben).

Sjukdomen startar med inflammation i tandköttet ( s.k gingivit) p.g.a plack och ev. tandsten som irriterar tandköttskanten. Inflammationen i tandköttet gör att tandköttet rodnar och blir irriterat och kan i värsta fall börja blöda. Om inflammationen i tandköttet fortsätter, kan tandköttet dra sig tillbaks (tandköttsretraktion) varvid delar av tandens rot (dentin) blottas och därmed de kanaler som når tandens pulpa (rotkanal).
Tillbakadraget tandkött kan orsaka ilningar och smärta i tanden.

Allteftersom tandköttsinflammationen fortskrider bildas allt djupare tandköttsfickor och benet som omger tanden skadas. Det skadade benet gör att tanden tappar stödjevävnad och börjar lossna. Tillbakadraget tandkött, tandköttsfickor eller blottade rotytor kan förutom smärta orsaka infektiner i andra delar a kroppen. Säkerställda samband finns bl. a. mellan lever-, njur- och hjärtsjukdomar sekundärt till tandlossing.

Tänder som är angripna av parodontit kan aldrig återfå normalt benstöd igen men man kan bromsa upp sjukdomen. För att bromsa sjukdomen måste man vara mycket noggrann med tandrengöringen. Daglig tandborstning ( min. en gång dagligen) är mycket viktigt.
Använd en mjuk tandborste och gärna en tandkräm avsedd för hund eller katt (använd INTE din egen tandkräm eftersom hundar och katter är känsliga för fluor!.)

Blottande tandrötter kan behandlas/förslutas på kliniken så de inte orsakar smärta och ilningar. Om tanden förlorat mycket stödjevävnad måste tanden dras ut för att inte orsaka smärta eller infektion i andra elar av kroppen.

I fall där man har aktivt inflammation i tandköttet kan man dessutom behöva behandla med bakteridödande lösning som innhåller klorhexidin. Det finns särskild sådan lösning för hund och katt ( t. ex. HEXARINSE). Var försiktig med munsköljlösningar som innehåller flour, alkohol eller xylitol. Klorhexidin är ett bredspektrigt bakteriedödande medel som man vet pskyndar avläkningen av inflammation i tandköttet.

Regör/behandla med klorhexidin en gång dagligen efter tandborstning tills tandköttet inte längre är rodnat och blöder.  Underhållsbehandla därefter 2-3 ggr per vecka. det är viktigt att mängden klorhexindin är riklig. Lösningen skall rinna över tanden ( jämför framrutan på en bil som precis lämnat en biltvätt) för att effekt skall uppnås.

Professonell tandrengöring bör ske var 3:e - 6:e månad hos patienter med parodontit.

Samtliga processer i munhålan hos hund och katt går mycket snabbt om an jämför med människor. En hund eller katt som tar bort tandsten en gång per år, motsvarar tandrengöring var 7:e år hos en människa.

Kom också ihåg att hundar och katter är mycket diskreta i sitt uttryck av smärta från munnen. Katter och hundar slutar t.ex. inte att äta p.g.a att de har ont i en tand- de löser istället problemet genom att tugga där det gör minst ont.

 
 
Parodontit (tandlossning) med infektion i käkbenet - hund vänster underkäke.
Tillbakadraget tandkött med tandköttsficka. Överkäke hund.
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved