Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Karlskoga

Noravägen 15
691 53 Karlskoga

Öppettider

Måndag, tisdag, torsdag: 8.00 - 18.00
Onsdag: 8.00 - 21.00
Fredag: 8.00 - 17.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

Tel: 0586 - 540 00
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

STOMATIT

 

Stomatit betyder inflammation i munnens slemhinna. Det finns flera olika typer av stomatit, beroende på var i munnens slemhinna inflammationen är lokaliserad. Stomatit kan lokaliseras till gomtaket, kindslemhinnan, tungan, läpparna eller bakre delen av svalget. Prognosen är avgjord var och hur allvarlig inflammationen är.

Hundar och katter med någon form av stomatit luktar oftast illa ur munnen, kan dregla, ha svårt att äta och i värsta fall t.o.m drabbas av viktminskning.

Alla former av stomatit är mycket smärtsamma!

Sår/inflammation i munslemhinnan gör alltid väldigt ont (jämför om du själv haft en blåsa på insidan av kinden eller under tungan...).

Orsaken till stomatit är ofta en överkänslighetsreaktion där immunförsvaret "överreagerar" på plack som finns på tandytan och uppblandat i saliven. Man kan i stora delar jämföra stomatit med "plack-allergi".

Hos katter finns särskilda former av stomatit som startar med tandköttsinflammation ( gingivit) som övergår till munslemhinnan och orsakar stora, röda inflammerande och ibland t.o.m blödande sår i slemhinnan (kronisk gingivostomatit/lymfocytär plasmocytär stomatit). Perserkatter och abyssinier är överrepresenterade och sjukdomen är vanligare hos medelålders och äldre katter.

Behandling av stomatit är mycket utmanande. I första skedet måste man utesluta annan underliggande sjukdom såsom virusinfektioner, munhåletumörer, kvarvarande tandrester m.m., varför tandröntgenundersökning, blodprovstagning och vävnadsprov ofta görs i samband med behandling.

Eftersom sjukdomen är en överreaktion på plack, är daglig tandrengöring ett måste!
Behandling syftar till att på något vis eliminera plack. Om inte rengöring och inflammationsdämpande behandling fungerar, måste ibland tänder extraheras (dras ut) för att få bort den plack som utlöser reaktionen.

Det finns många såväl hundar och katter med stomatit som tvingas extrahera samtliga tänder innan de blir symtomfria. De flesta former av stomatit kan botas med tandextration, men ett fåtal har kvar sin reaktion i munslemhinnan även efter utdragning av alla tänder. I sådana fall måste medicinsk behandling sättas in för att uppnå symtomfrihet.

Stomatit insida överläppen på en hund.
Katt med gingivostomatit.
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved