Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Karlskoga

Noravägen 15
691 53 Karlskoga

Öppettider

Måndag, tisdag, torsdag: 8.00 - 18.00
Onsdag: 8.00 - 21.00
Fredag: 8.00 - 17.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

Tel: 0586 - 540 00
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Tandresorption (TR)

 

Synonyma begrepp:
FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lessions)
ORL (Odontoclastic Resorptive Lessions)
RL (Resorptive Lessions)


TR är en sjukdom som drabbar hundar och katter, människor och illrar.. Hos katt hittas sjukdomen i 50-70% av populationen och är kattens näst vanligaste tandsjukdom. 

Sjukdomen börjar i roten (rotcementen) där en viss typ av celler (odontoclaster) av ibland okänd anledning börjar angripa tandens vävnad och tanden ersätts gradvis av benvävnad. Odontoclaster har i normalfallet som uppgift att "städa" efter skador i benvävnad, t.ex. vid en fraktur eller då mjölktänderna ska lossna. Tandens bulkvävnad (dentin) är kemiskt mycket likt skelettvävnad och angreppet av tandens dentin kan ske av olika orsaker.

Idag känner man till tre olika typer av TR och en känd anledning till aktivering av osteoclaster är inflammation. Vid tillfällen där vävnad runt tanden är inflammerad (t.ex. parodontit, gingivit), kan ämnen från inflammationen locka till sig och aktivera osteoclasterna.

Den s.k idiopatiska formen av TR ( kallas även TR typ II) orsakas av någon ännu okänd faktor. Man har ännu inte kunnat fastställa om där finns något ärftligt inslag eller ej.

Under den perioden då tanden är angripen i roten - är ännu inte sjukdomen smärtsam, men i det ögonblicket tanden angrips i kronan (den del av tanden vi ser ovanför tandköttet), uppträder kraftig tandsmärta då emaljen undermineras och går sönder. Tandens dentin äts upp av osteoclasterna, och detta underminerar tanden så emaljen på tandytan bryts sönder, varvid pulpasystemet med kärl och nerver kommer i kontakt med luft, kyla, värme o.s.v
Tandköttet försöker reparera skadan och ibland kan man se att tandköttet växer upp på själv tanden i försök att reparera hålet i kronan.

Det finns ingen behandling mot sjukdomen. Målet med behandlingen är at undvika tandsmärta och den enda behandlingen är extraktion. Målet är att hitta angripna tänder och extrahera (dra ut) de drabbade tänderna innan kronan går sönder och orsakar smärta. Att undvika inflammation i tandens stödjevävnad är dock alltid viktig eftersom en känd faktor som kan aktivera osteoclastena är just inflammation. Tandborstning för att undvika ansamling av plack är särskilt viktig om ett djur drabbats av TR.

Eftersom sjukdomen börjar i tandens rot kan den endast upptäckas med hjälp av tandröntgen.
Hundar och katter som lider av TR måste regelbundet undersökas med tandröntgen, inledningsvis var 6:e månad för att hitta nya lesioner på tanden innan de börjar orsaka smärta. Sjukdomen är ofta progressiv- d.v.s när sjukdomen startat kommer sannolikt fler tänder framledes angripas.

Regelbunden tandskötsel i form av tandborstning är alltså alltid viktig men i synnerhet viktig för patienter som lider av TR.
Borsta därför tänderna dagligen med mjuk tandborste. Luta tandborsten ca 30 grader mor tandköttet så kommer borsten upp under tandköttskaten. Det är endast tandborste som kan rengöra under tandköttskanten!

 

Katt som frakturerat en tandkrona p.g.a. TR

Röntgenbild samma katt som ovan där främre kindtanden är resorberad.
Tandresorption som utlösts av tandlossning (parodontit) hos katt.
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved