Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Karlskoga

Noravägen 15
691 53 Karlskoga

Öppettider

Måndag, tisdag, torsdag: 8.00 - 18.00
Onsdag: 8.00 - 21.00
Fredag: 8.00 - 17.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

Tel: 0586 - 540 00
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Traumatiska tandskador

 
I tandens centrala delar finns kärnområdet, den s.k. pulpan som innehåller nerver och blodkärl som når tanden från käkbenet. Pulpan är tandens "levande" del och är mycket känslig.

Ett trauma mot tanden orsakar med stor sannolikhet inflammation i pulpan, s.k. pulpit, vilket i sin mildaste form kan vara övergående men som i vanligare fall orsakar irreversibla skador på pulpan. Pulpit är dessutom mycket smärtsamt i akutskedet då tanden skadats.
 
Över tid orsakar pulpit alltid sjukliga förändringar i benvävnaden som omger tanden. Pulpit kan ibland ses som en missfärgning av tanden (orsakat av blödning i pulpan). Tanden kan t.ex. skimra i rosa, grått eller blått.
Tänderna kan skadas i olika omfattning och i den allvarligaste formen kan en del av tanden gå av (fraktureras).

 
Tänder som frakturerats eller drabbats av inflammation i pulpan måste ALLTID åtgärdas!

I vissa fall kan tanden rotbehandlas (rotfyllas), varvid pulpan ersätts av ett beständigt fyllnadsmaterial som därmed förhindrar att tanden kan göra ont eller orsaka några sjukliga förändringar i käkbenet. Om rotfyllning inte är ett behandlingsalternativ som fungerar, måste tanden extraheras (dras ut).

För att avgöra lämplig behandling är tandröntgen nödvändig.
 
 

Komplicerad kron-rot fraktur hund vänster överkäke.

Okomplicerad kronfraktur hund höger överkäke (incisiv)
Komplicerad kronfraktur rovtanden höger överkäke (108)
Pulpit (inflammation i pulpan). Blödning i pulpan har pressat ut blod i dentinkanalerna vilket ger den blåskimrande missfärgningen av tanden. En sådan tand måste alltid extraheras eller rotfyllas.
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved