Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Karlskoga

Noravägen 15
691 53 Karlskoga

Öppettider

Måndag, tisdag, torsdag: 8.00 - 18.00
Onsdag: 8.00 - 21.00
Fredag: 8.00 - 17.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Kontakta oss

Tel: 0586 - 540 00
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Ögonlysning

 

Vad är ögonlysning?

För vissa hundar och katter finns avelsprogram för att försöka minska frekvensen av vissa ärftliga ögonsjukdomar. Ögonlysning är en undersökning där en specialiserad veterinär undersöker Ditt djurs ögon avseende just ärftliga ögonsjukdomar. Undersökningen kan även utföras då man har särskilda problem med ögonen, t.ex. om man misstänker nedsatt syn, förändrat tryck eller liknande.
 
                               

Hur går ögonlysningen till?

Hundar och katter som skall ögonlysas måste vara ID-märkta. Ta med stamtavlan så att veterinären kan kontrollera ID-märkningen i direkt anslutning till undesökningen. Om Din hund eller katt varit ögonlyst tidigare, är det bra om Du tar med de tidigare resultaten till undersökningen.
Innan undersökningen får Du fylla i en särskild intygsblankett där Du med namnteckning får godkänna att resultatet av undersökningen skickas till Svenska Kennelklubben (SKK) för registrering. Alla resultat från ögonlysningar (avseende ärftliga sjukdomar) är offentliga och används i de olika avelsprogrammen.
Ditt djur får ögondroppar som vidgar pupillen så att veterinären kan undersöka djurets ögonbotten. Effekten av dropparna kan kvarstå några timmar efter undersökningen - försök därför undvika stakrt solljus de närmaste timmarna efter undersökningen.  
Undersökningen sker i ett mörkt rum och veterinären undersöker ögonen med olika lampor. Veterinären tittar på näthinnan och synnerven men även på linsen, hornhinnan och ögonlocken. Ibland mäts även ögats tryck med en särskild tryckmätare.
Undersökningen går ofta mycket snabbt. Tänk på munkorg om Din hund är rädd eller aggressiv.

 

När får man resultatet av undersökningen?

Veterinären fyller i intyget och anger om djuret är fritt från sjukdom eller ej samt anger om förändringar som påvisats kan bedömas som ärftliga eller ej. Resultatet får Du alltså i direkt anslutning till undersökningen. Du får en kopia på intyget och veterinären ombesörjer rapporteringen till SKK.

Du kan läsa mer om ögonlysning och vilka sjukdomar man ögonlyser för genom att klicka på hunden på bilden
 Nästa ögonlysning: 11/3, ring 0586-54000 för tidsbokning

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved