Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Kristianstad

Björkhemsvägen 19
291 54 Kristianstad

Öppettider

Måndag, onsdag och fredag: 8.00 - 17.00
Tisdag och torsdag: 8.00 - 20.45

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 044 - 24 77 97
Tel. tid. vardagar 8:00-17:00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

FAQ

 

Min hund blir åksjuk

Åksjuka förekommer hos hundar. Träna med hunden/valpen korta sträckor i början, gärna med DAP spray i bilen (feromoner)
utöka sträckan allteftersom. På apoteket finns åksjuketabletter som man kan ta till när man åker längre sträckor. Fråga oss efter recept.

Ska man regelbundet tömma analsäckarna

Svaret får bli nej. Analsäckarna är placerade sidligt i analöppningen och har till uppgift att sätta "prägel" på avföringen. Vi upplever att överdriven tömning av analsäckarna snarare skapar problem. Om hunden kasar på ändan eller slickar sig mycket kan man tömma ut innehållet och därigenom minska ev. obehag från överfyllda säckar.  Ibland infekteras säckarna med bakterier och blir då som en böld. Tillståndet är smärtsamt och kräver veterinärvård. 

När skall man avmaska hunden / katten?

Valpar och kattungar avmaskas med fördel vid 3, 7 och 11 veckors ålder sedan beror det på livssituation. En katt som lever ute och fångar mycket möss kan avmaskas 4-5 gånger / år, dock skall man vara restrektiv med avmaskningsmedel då det kan bli resistens. Avmaska endast vid behov eller när man ser när katten har mask. Innekatten ännu mer sällan om den aldrig kommer ut. Hundar har som vuxna ganska sällan inälvsparasiter. I en undersökning runt Uppsala år 1998 var det ca 10 %. Generellt rekommenderar vi avmaskning när man misstänker eller ser att hunden har mask. 

När skall katten kastreras?

Kastrationen (det heter så både på hanen och honan) utförs tidigast vid 6 månaders ålder. Hanen sövs lätt och får ett litet snitt i pungen. Katten är sig själv redan nästa dag. Ingen tratt. På honan utförs ett litet bukingrepp. Katten får en tratt på huvudet efteråt och har ett ca 1 cm stort sår på magen. Vi syr med stygn som inte behöver tas. Även honan är sig själv dagen efter operationen. 

Min katt kissar inne. Varför?

Denna fråga får vi ofta. Katter är lättstressade djur och ibland händer något i dess omgivning ( flytt, ny möblering, flera katter i hemmet mm) som kan utlösa en stressreaktion. Ibland handlar det om en urinvägsinfektion och vi vill alltid utesluta det innan vi går vidare. Kontakta oss. Om man inte hittar något fel så kan beteendet vara svårare att komma åt. En populär produkt är Feliway som innehåller feromoner. Feromoner är kemiska molekyler som katten använder för att kommunicera på ett subjektivt plan. Feliway innehåller "må bra"-feromoner som ger katten en känsla av att hemmet är ok fastän möblerna inte står på deras vanliga plats. I sällsynta fall kan man ger mediciner till katten. Naturligtvis skall kattens kisselåda vara ren och fräsch. Ibland har djurägare hällt någon sorts parfym på lådan - det kan räcka för att utlösa en reaktion hos katten. 

Har min hund noskvalster?

Noskvalster är en vanlig åkomma. Hunden drabbas ofta av obehag från övre luftvägarna och ett klassiskt symptom är s.k. inåtvända nysningar men flera andra symptom från nosen är vanliga. Vi undersöker din hund och om inga andra åkommor återfinns så behandlar de flesta veterinärer mot noskvalster på din berättelse och avsaknad av annan sjukdom. Att leta efter ohyran är sällan tillrådigt då hunden måste sövas och näsan spolas. Det upplevs ofta som överkurs. Undersökningen är dock viktig. Symptom på allvarlig hjärtsjukdom t.ex. kan lätt feltolkas som noskvalster. 

Skall jag id-märka min hund / katt?

Absolut! Alla hundar i Sverige skall vara id-märkta. Vi använder numera till 99 % chip under huden som är överlägset öronmärkningen. Den senare gör fruktansvärt ont även på sederat djur och bleknar med tiden till oläslighet. Chipmärkningen brukar dock det unga djuret ej märka. Ett vanligt argument för öronmärkning är att hunden kanske inte kommer in på hundutställning etc. om inte det finns en chipläsare tillhands. Då kommer det inte in någon hund alls snart därför vi utför 99 % chipmärkning. Alla föreningar som vill ha även en liten utställning måste skaffa en läsare! Chipet kan vandra lite under huden men i dag är de flesta chip täckta med mönster som ökar sannolikheten för att de skall växa fast på injektionsstället markant.  Även om chipet vandrar en bit så hittas det i princip alltid och kommer alltid att vara läsbart. 
På katt är svaret inte så enkelt. eftersom det inte är obligatoriskt med märkning på katt så finns risken att någon som hittar en katt inte kontrollerar om den är märkt (ifall den saknar örontatuering). Vi rekommenderar inför 2011 att katter även märks med chip då vi är övertygade om att om 3-4 år är detta standard.

Behöver kaniner burströ och hö med sig till veterinären?

Nej. Dom klarar resa och besök utmärkt utan strö eller mat. 

Min hund är rädd för smällare/åska/skott.

Det är tyvärr vanligt att hundar är mycket rädda för smällare. Det finns en produkt på 
marknaden som heter Adaptil. Den innehåller feromoner och finns som halsband, spray eller 
adapter till vägguttag. Alla former ger ifrån sig feromoner som hundar använder för subjektiv kommunikation. I Adaptil finns "må bra/trygg" feromoner. Dessa kan minska hundens rädsla och kan användas under lång tid före och efter nyår för att komma ifrån problemet med okynnessmällandet. Det har även kommit ett par andra preparat med lugnande och ångestdämpande effekt som man med fördel kan kombinera med Adaptil. Zylkene och Calmex heter dessa kosttillskott. I vissa fall skriver vi ut lugnande mediciner ( efter att ha kontrollerat hjärtat på din hund). Dessa mediciner är inte optimala men kan ge en lugnare nyårsafton. 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved