Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Kungälv

Utmarksvägen 20
442 39 Kungälv

Öppettider

Måndagar 7.00-20.00 (v25-34: 7 - 18)
Tisdag - fredag 7.00 - 18.00
Lördag 10-13, endast butik

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0303 - 184 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Tandmottagning

 

Tandstenstagning


Att ta bort tandsten på hunden eller katten är en förebyggande åtgärd som görs för att undvika infektioner i tandkött och tandrötter. Infektioner kan om det blir illa även leda till tandlossning. Tandsten syns som en gul/brun beläggning på tänderna och ger ofta en dålig andedräkt. Man kan många gånger även se början till infektion i tandköttet närmast tänderna, detta visar sig då som en rodnad av tandköttet. Vill man behandla sitt djur för tandsten bokas en tid hos oss. Djuret får då komma på morgonen och lämnas för att sedan hämtas igen på eftermiddagen efter överenskommelse. Djuret undersöks av veterinär som bland annat lyssnar på hjärta och lungor och gör en bedömning så att det verkar vara friskt. Tänderna undersöks för att få en uppfattning om hur status är och vad som kan komma att behöva göras. Djuret sövs alltid i full narkos och tänderna rensas med hjälp av en ultraljudsmaskin samt efterföljande polering.

Blodprov
Äldre djur erbjuds alltid att ta ett blodprov innan narkos. Det man bland annat är intresserad av är att djuret har en normal lever och njurfunktion då dessa organ ska ta hand om narkosmedlet. Ju äldre djuret är desto större risk är det för förändrade värden. Detta görs för att man ska kunna erbjuda en så säker och anpassad narkos för djuret som möjligt med minsta möjliga negativa påverkan. Om blodprover ska tas eller inte avgörs alltid tillsammans med djurägaren. Kostnader för blodprov tillkommer och ingår inte i priset för tandstenstagning.

Tandlossning
Ibland kan det ha hunnit bli infektioner i tandkött och tandrötter att tänderna har börjat lossa eller fått skadade rötter. I dessa fall kan det bli nödvändigt att dra ut tänder. Tänder som är lösa eller har skadade rötter medför ofta smärta på djuret även om det inte alltid märks. Det är alla gånger bättre att vara utan dessa tänder och de klarar av att äta utan problem även med väldigt få tänder. Vid undersökning av munnen och tänderna försöker veterinären alltid göra en bedömning över om man tror att tänder kommer behöva dras ut. Det är dock inte alltid som det är möjligt att se precis status på alla tänderna när djuret är vaket och ibland upptäcks det först när djuret sover och tandstenen är borttagen. Att dra ut tänder tar olika lång tid beroende på hur påverkade de är och vilken/vilka tänder det rör sig om. Hur lång tid det tar, hur länge djuret behöver vara sövt och vad djuret behöver för mediciner är det som avgör vad kostnaden blir.

FORL
Feline odontoclastic resorptive lesions är en sjukdom som framför allt drabbar katter. Sjukdomen orsakar att tandens hårda vävnad succesivt bryts ner. Trots mycket forskning vet man ännu inte vad det är som orsakar denna sjukdom. Det är oftast medelålders katter som drabbas och frekvensen ökar med stigande ålder. Sjukdomen anses vara väldigt smärtsamt. Det man som djurägare oftast brukar söka för är att katten har svårt att äta, speciellt kall och hård mat, äter bara på en sida av munnen, tappar maten utanför skålen, dreglar, luktar illa ur munnen eller gnisslar tänder. Men det är inte alla katter som visar några symptom. Flera tänder kan vara angripna i munnen och graden av nedbrytning kan variera från tand till tand. Drabbade tänder måste tas bort för att katten ska bli av med smärtan och obehaget.

Tandvård hemma
Ett djur som fått tandsten är det svårt att göra något åt själv hemma. Däremot är det en stor fördel om man redan från att de är unga eller efter att tänderna blivit rengjorda försöker sköta tänderna för att undvika eller minska problemen med tandsten framöver. Det bästa och effektivaste är att borsta tänderna på djuret. Ju oftare man borstar desto bättre effekt får man. Det optimala är dagligen men t.ex. en gång per vecka är bättre än inget. Det går bra att använda en vanlig tandborste. Det finns tandkräm som är anpassad till hund och katt som både är god och effektiv. Använd aldrig vanlig tandkräm. Det finns även produkter som tuggben och foder som är anpassat för att minska bildandet av tandsten.

Försäkring
Tandstenstagning är något som räknat till förebyggande vård och ingår därför inte i försäkringen. Detta gäller även prover som eventuellt tas inför narkosen och behandling av tandlossning eller FORL.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved