Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Norrköping

Linnégatan 38
602 23 Norrköping

Öppettider

Måndag: 08.00 - 17.30
Tisdag: 08.00 - 19.00
Onsdag, torsdag: 08.00 - 17.30
Fredag: 08.00 - 17.00

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 011 - 15 98 10
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Sårvård

Till Evidensias Goda Råd om sårvård för hund »
Till Evidensias Goda Råd om sårvård för katt »
 
Små sår och skråmor på din hund eller katt, kan du ofta ta hand om själv. Det viktigaste vid vård av sårskador är att såret blir rent annars finns det risk för komplikationer, framförallt infektioner. Vid sårrengöring använder du lämpligast ljummet vatten och mild tvål eller koksaltlösning (sårtvätt). Det är viktigt att göra rent såret noggrant, antingen genom att spola rent det eller tvätta med en kompress eller en bomullstuss indränkt i sårtvätt. Intorkat blod och smuts i pälsen löses upp och torkas bort. Kompresser fungerar oftast bättre än bomull eftersom de inte fastnar i såret som bomull kan göra. Det underlättar att göra rent om man klipper bort pälsen vid såret.
 
Observera att tvättning med antiseptiska medel t ex jodopax skall undvikas på öppna sår eftersom de inte bara dödar bakterieceller utan senare även läkningsceller. Det är viktigt att titta på såret regelbundet i några dagar, även om det inte ser så farligt ut vid första anblicken, eftersom det kan bildas infektioner. Det är också bra att kontrollera temperaturen efter en sårskada. Katten/hunden ska inte slicka på såret innan det är läkt. Om det behövs ska du använda krage.

 
När ska jag kontakta veterinär?
Det är alltid kattens/hundens allmäntillstånd och sårskadans omfattning som är avgörande för om du kan ta hand om såret själv, eller behöver uppsöka veterinär. Ett telefonsamtal för att fråga om råd är aldrig fel.
 
Vid vissa typer av sårskador ska du alltid kontakta veterinär eftersom det kan vara svårt att själv avgöra hur allvarlig skadan är. Det gäller vid sticksår, stora och/eller djupa sår (vävnaden kan vara skadad), sår som glipar, sår vid ögonen och infekterade sår. Även mindre sår kan behöva sys för att de ska kunna läka ordentligt till exempel om de sitter på ett ställe så att de glipar när katten/hunden rör på sig. Om djuret blir allmänpåverkat, får feber, såret svullnar, blir rött eller varigt är det tecken på infektion. Det är också vanligt att djuret tappar päls kring såret.
 
Om ett sår infekterats kan hunden/katten behöva antibiotika för att få bort infektionen. Det händer ofta vid bitsår från en annan hund eller katt. Ofta ser bitsår inte så allvarliga ut till en början, men katternas och hundarnas munflora innehåller en mängd olika bakterier som kan orsaka infektion och ofta bildas fickor under huden vid ett bett, där bakterierna kan frodas. Efter några dagar bildas då en svullnad/böld med var. Det luktar ofta illa. Uppsök alltid veterinär i detta läge. 
 
På kliniken lämnas infekterade sår helt eller delvis öppna för att var/sårvätska ska kunna rinna ut. Ofta lägger vi i en drän (en gummislang) för att underlätta dränage. Denna ska sitta 3-5 dagar och tas sedan bort på kliniken. Efter det ska såret läka ihop. Under tiden dränaget sitter och även en tid efter det behöver katten/hunden ofta ha en krage på sig så att de inte kommer åt att slicka på såret.
 
Bitsår bör i de flesta fall undersökas av veterinär, men om bitsåret är mycket ytligt och bettet inte har gått igenom huden kan det räcka med vanlig sårvård. Klipp bort päls, tvätta rent samt badda med klorhexidin- eller alsollösning för att få bort bakterier som kan orsaka infektion.
 
Om din hund eller katt har ett sår som behöver sys är det viktigt att ni kommer till veterinär så fort som möjligt så att såret inte hinner infekteras och för att läkningen skall gå fort. Skadan bör inte vara äldre än 8 timmar när det sys. Har det gått längre tid avstår vi ibland från att sy pga infektionsrisken (bakterier har hunnit få fäste) eller så får man göra en s k sårrevision, vilket betyder att man skär rent och skapar nya sårytor. Hudsår sys många gånger med tråd som inte försvinner av sig själv utan stygnen tas bort efter 10-12 dagar om läkningen gått som planerat.
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved