Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Nyköping

Spinnarvägen 3
611 37 Nyköping

Öppettider

Måndag, torsdag: 8.00 - 18.00
Tisdag, onsdag, fredag: 8.00 - 17.00
Telefonen öppnar 7.30

Kontakta oss

Tel: 0155 - 26 73 60
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Kastration tik

 
Vid kastrering av en tik opereras både äggstockar och livmoder bort vilket medför att tiken varken kommer att löpa eller kunna bli dräktig. En kastration kan ske från ca 6 månaders ålder och uppåt förutsatt att tiken är frisk. Att låta kastrera sin tik före första löpet minskar risken för att juvertumörer utvecklas. Kastrationen bör ske 1-2 månader före beräknat löp. Man bör undvika operation under löpet då blödningsbenägenheten är större eller under skendräktigheten då risken sårläkningskomplikationer ökar.

Inför kastrationen ska din hund badas 1-2 dagar före operationsdagen med ett vanligt hundschampo eller ett klorhexidinschampo ex. Descutan. Det är för att minska mängden bakterier i pälsen och optimera hygienen vid ingreppet. För att minimera risken för kräkningar vid narkosen ska din hund fasta från midnatt kvällen före men får dricka vatten samma morgon. Hon ska också rastas väl innan besöket.
Vid ankomsten till kliniken tar veterinären emot och undersöker din hund för att kunna bedöma att hon är god form för att sövas och opereras. Gratis kloklippning erbjuds om du så önskar. Nu är det dags för din hund att följa med till operationsavdelningen där hon får både lugnande och smärtstillande injektioner. Att ge smärtstillande redan före ingreppet optimerar effekten och förstärker även den lugnande sprutan så att hon är behagligt dåsig i väntan på sin tur. Hos oss arbetar erfarna anestesiutbildade leg. djursjukskötare på operation. Det är deras uppgift att förbereda, söva, övervaka och ta hand djuren till det är dags för hemgång.

När den så kallade premedicinering, lugnanade och smärtstillande, har gett effekt är det dags för sövning. För att kunna söva henne med intravenöst narkosmedel sätts en permanentkanyl i en ven. Själva sövningen tar ett par minuter och när hon är tillräckligt sövd läggs en trakealtub, andningsslang i luftstrupen. Till tuben kopplas sedan syrgas med narkosmedel för att underhålla narkosen. Buken rakas och tvättas. Hunden flyttas in till operationssalen där steriltvätt sker och veterinären väntar. Kirurgen dukar in hunden i sterila dukar och operationen kan börja. Under hela anestesin anpassas och justeras narkosdjupet för bästa säkerhet. Djursjuksköterskan har till sin hjälp övervakningsinstrument som mäter bland annat syremättnad i blodet, hjärtfrekvens, ventilation och temperatur. Tiken får också intravenöst dropp för att främja blodtrycket och cirkulationen.

När sista stygnet är satt och dukarna tagits av får din hund vakna lugnt och försiktigt nedbäddad i sin bur under uppsikt av djursjukskötaren. Vid behov får hon ytterligare en smärtstillande injektion för att minimera obehaget. Det är först när hon är helt vaken och operationssåret kontrollerat som hon kan åka hem. Ofta är det senare under eftermiddagen. Du får både muntliga och skriftliga hemgångsråd vilka bör följas strikt för optimal läkning och återhämtning. För att bibehålla smärtlindringen under de närmaste dagarna får du med ett recept att hämta ut på apoteket. Under de närmaste 10-14 dagarna efter operationen ska hunden rastas försiktigt i koppel. Hon ska inte ansträngas, hoppa eller leka då vävnaden behöver läka under minimal belastning. Operationsåret kontrollerar du dagligen. Det ska läka utan svullnad, rodnad, blödning, vätskeutträde och/eller påtaglig ömhet. Om du är osäker på hur läkningen fortskrider kontaktar du oss för råd och eventuell läkningskontroll. Tiken ska ha sin krage på sig under alla obevakade ögonblick för att inte komma åt såret.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved