Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Nyköping

Spinnarvägen 3
611 37 Nyköping

Öppettider

Måndag, torsdag: 8.00 - 18.00
Tisdag, onsdag, fredag: 8.00 - 17.00
Telefonen öppnar 7.30

Kontakta oss

Tel: 0155 - 26 73 60
”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

ögonlysning varje vecka

 

Vi har den stora glädjen att meddela att veterinär Sophie Gäfvert tillhör vårt team numera!
Med hög kompetens inom ortopedi, kirurgi och ögonsjukdomar kan vi nu erbjuda ögonlysning varje vecka. Sophie jobbar hos oss varje onsdag och torsdag fram till vecka 44 då hennes schema är ändrat till onsdag och fredag!

Varför ska man ögonlysa sitt djur?

Ögonlysning gör man för att klargöra om djuret visar symptom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar. Tyvärr saknas behandling för en del av dessa sjukdomar, men man kan minska förekomsten av dem genom avelsurval. Det är därför viktigt både för den enskilde djurägaren och för uppfödaren att kontrollera om djuret visar symtom på ärftlig ögonsjukdom eller inte om djuret ska användas i avel. SKK har även utfärdat särskilda bestämmelser för vissa raser om att de ska ögonlysas innan de får användas i avel.

När ska man ögonlysa?

Det förekommer skillnader i sjukdomsfrekvens och debutålder mellan olika raser och olika individer.  Vad som gäller för just din ras kan du läsa om på Svenska Kennelklubbens (SKK) hemsida.


Hur går det till?

Hundar och katter som ska ögonlysas måste vara ID-märkta (öronmärkt eller chipmärkt). Du skall ha med dig stamtavlan när du kommer till oss så att vi kan kontrollera märkningen. Du får fylla i djurets identitet och ditt namn och din adress på ett intyg och med din namnunderskrift godkänna att undersökningsresultatet skickas till SKK. Om du har tidigare ögonlysningsresultat är det bra om du tar med dig dem.

Hunden eller katten får ögondroppar 15 - 30 minuter före ögonlysningen. Dropparna vidgar pupillerna så att så mycket som möjligt av ögats inre delar ska ses. Effekten av dropparna sitter i under några timmar, vilket kan göra djuret något besvärat om det måste vistas i starkt ljus under denna tid. Det är viktigt att du kommer i god tid före undersökningen så att dropparna hinner ges och blanketten fyllas i.

När ögondropparna gett effekt utförs undersökningen i ett rum som är mörklagt. Undersökningen är smärtfri och görs bäst utan lugnande medel. Man använder ett indirekt oftalmoskop (optiskt instrument för att se in i ögat) för inspektion av näthinnan och synnerven och en spaltlampa för kontroll av ögats främre delar; linsen, hornhinnan och ögonlocken. Andra instrument som kan användas är direkt oftalmoskop, kammarvinkellins (gonioskopilins) och tryckmätare.

Ibland är det svårt att ställa en diagnos efter en undersökning. I dessa fall behövs ytterligare undersökning efter några månader till ett år.

Efter undersökningen

När undersökningen är klar fyller vi i intyget och anger om djuret är fritt från sjukdom eller inte, samt anger om förändringar som påvisats kan bedömas som ärftliga eller inte. Du får en kopia på intyget, veterinären behåller en kopia och originalet skickas till SKK.
Till Svenska Kennelklubben »
Ögonlysning Specialistdjursjukhuset Strömsholm.
Vår utrustning ger mycket bra bilder av ögonens tillstånd både vid ögonlysning och andra undersökningar.
Ögonlysning häst Specialistdjursjukhuset Strömsholm.
Sophie Gäfvert undersöker lilla Fiffi med hjälp av spaltlampa.
Ögonlysning Specialistdjursjukhuset Strömsholm, Nils Wallin Håkansson.
Sophie Gäfvert använder ett indirekt oftalmoskop vid ögonlysning av hund
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved