Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

Avmaskning

 
Som ett led i försöken att minska på onödig användning av mediciner, så börjar man mer och mer gå ifrån rutinmässig avmaskning av djur, och i stället inrikta sig på avmaskning endast då behovet finns. Detta behov varierar lite mellan olika djurslag.
 

Hund
 

Fortfarande rekommenderas rutinmässig avmaskning av valpar. Ofta är valpen redan avmaskad hos uppfödaren, men den nya valpägaren bör avmaska minst en gång efter hämtningen. På unga valpar räcker det med att använda ett medel som har effekt mot spolmaskar, t ex Banminth.
 
Hunden bör sedan avmaskas igen någon gång mellan 6 mån och 1 års ålder. Vid detta tillfälle kan det vara lämpligt att använda ett avmaskningsmedel med bredare spektrum (med effekt mot olika slags maskar), t ex Axilur.
 
Äldre hundar behöver inte avmaskas rutinmässigt. Vid misstanke om inälvsmask är det i dessa lägen bättre att lämna in ett avföringsprov till din veterinär för kontroll av om hunden verkligen har inälvsparasiter, och i så fall vilken slags parasiter, så att rätt avmaskningsmedel kan väljas.
 

Katt
 

Samma regler gäller för innekatter som för hundar. Utekatter däremot kan behöva avmaskas ofta. Katter som äter möss, råttor och småfåglar kan få i sig olika slags inälvsparasiter. Beroende på hur mycket villebråd katten äter kan avmaskning behöva ske mellan 1-4 gånger per år.
 

Kanin och gnagare
 

Dessa djurslag har mycket sällan problem med inälvsparasiter varför någon rutinavmaskning inte rekommenderas. Misstänker du att ditt djur har problem bör du i stället lämna in avföringsprov för analys.
 

Papegoja
 

Vi rekommenderar inte rutinavmaskning för inomhuslevande papegojor, eftersom dessa extremt sällan drabbas av inälvsparasiter. För en papegoja som tillbringar en hel del tid utomhus med markkontakt kan avmaskning däremot ibland vara nödvändigt. Bästa sättet att bedöma om avmaskning bör ske är att lämna in ett avföringsprov för bedömning.
 

Reptil
 

Hos importerade reptiler är inälvsparasiter ett vanligt problem. Eftersom många reptilägare inte känner till varifrån reptilen kommer blir därför rutinavmaskning en vanlig åtgärd. Problemet är dock att reptiler kan drabbas av många olika typer av inälvsparasiter, varför de vanligaste preparaten (Axilur, Flagyl) inte alltid har effekt. Har din reptil envisa besvär med magtarmstörningar kan därför ett avföringsprov vara viktigt att analysera för att bedöma om något annat preparat måste sättas in.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved