Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

INSULINSPRUTOR - VILKEN SKA JAG ANVÄNDA?

Patienter som har ökad törst och urinering pågrund av höga blodsockervärden lider av sockersjuka, diabetes mellitus. De flesta hundar och katter som har drabbats av diabetes behöver regelbunden tillförsel av insulin för att kunna leva ett ”normalt”liv. Hos hund är det för mesta livslång behandling medan det hos katt händer att behandlingen kan avbrytas dåkattens egen insulinproduktion kan återhämta sig. Det är därför särskilt viktigt att påkatt mäta blodsockret regelbundet, helst i hemmiljömed en glukosmätare som finns att köpa påapotek (avsedd för människa).
 

Insulinet ska ges enligt veterinärens ordination vad gäller mängd och intervall. För att fårätt dos är det helt nödvändigt att använda en injektionsspruta som är kalibrerad efter styrkan i det speciella insulin som du ger. Om det står att insulinet innehåller 40 iu/ml såmåste detta insulin ges med en spruta som det står u-40 på! Iu = international units, påsvenska IE = internationella enheter. Detta anger insulinets styrka. Ju fler units desto starkare, mer potent, insulin. Med korrekt spruta kan man direkt avläsa påsprutan hur många enheter man ger, och att det överensstämmer med den dos som har ordinerats av din veterinär. Skulle insulinet ha styrkan 100 iu såmåste det alltsåges med en injektionsspruta som det står u-100 påför att fårätt dos.
 

Hund behandlas oftast med Caninsulin som innehåller 40 ie, och detta ska därför ges med u-40 insulinspruta. Den vanligaste sprutan för hund är Mikro Fine+ 1 ml u-40 insulin med en spets på12,7 mm från företaget BD, se bilderna till höger.
 

Pådenna spruta kan dåmängden Caninsulin läsas av i enheter. Har du dragit upp Caninsulin till markeringen 5 påsprutan såinnehåller sprutan 5 enheter (ie, iu) osv.
 

Det finns en variant av denna spruta som endast rymmer 0,5 ml respektive 20 ie/iu. Den sprutan har mellanstreck som markerar halva enheter mellan helenhetsstrecken. Denna variant kan vara bra att använda vid behandling av mindre hundar för att även kunna dosjustera halva enheter. Dock finns denna variant med endast 8 mm spets.
 

Katt får oftast insulinet Lantus som innehåller 100 enheter/ml (100 ie/iu) och ska därför doseras med en u-100 insulinspruta. Den vanligaste sprutan för katt är Mikro Fine+ 0,3 ml u-100 insulin med en spets på8 mm. Pådenna spruta kan dåmängden Lantus läsas av i enheter. Har du dragit upp till 5 på sprutan så innehåller sprutan 5 enheter (ie/iu) osv.
 

Det finns en variant även av denna spruta som även har små mellanstreck som markerar halva enheter mellan helenhetsstrecken. Denna variant är den bästa att använda för katt då dosjustering av halva enheter går att göra. Även denna spruta heter Mikro Fine+ 0,3 ml u-100.
 

 Leg vet Constantin Strömbäck
Specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar
2011-11

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved