Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

Kanin och gnagare

 

Då din kanin eller gnagare skall behandlas för sjukdom

 

Allmänna rådNär en kanin eller en gnagare blir sjuk är det inte säkert att han/hon visar det så mycket för sin ägare. I naturen ”får” dessa djur inte se sjuka ut eftersom de då riskerar att bli utestängda ur flocken eller att bli tagna av ett rovdjur.
 
Om djuret är sjukt är det därför viktigt att hålla det i lugn miljö och skilja det från eventuella burkompisar. Att kunna gömma sig och få vara i fred är viktigt för att djuret skall kunna slappna av. Det är också viktigt för ägaren att se hur mycket det sjuka djuret äter och hur avföringen ser ut. Sjukburen bör också vara lite mindre så att djuret tvingas att hålla sig i stillhet. Självfallet är det även mycket viktigt att hålla noggrann hygien i buren, underlaget skall bytas varje dag.
Om djuret äter dåligt själv bör man stödmata. Hos veterinär och välsorterade djuraffärer finns Critical Care, en hövälling, att köpa. Du ska totalt få i ditt djur 100 ml Critcal Care per kg kroppsvikt under ett helt dygn, uppdelat på flera tillfällen. I takt med att djuret äter bättre kan du mata mindre. Det är också av största vikt att kontrollera att det kommer avföring varje dag. Vid sjukdom kan avföringen se annorlunda ut. Om den är lite avvikande i färg och storlek eller lite smetig, är detta inget att oroa sig för, men om avföringen skulle upphöra helt och hållet eller om djuret får diarré måste veterinär kontaktas omedelbart.

 

Medicinering
 

Om kaninen/gnagaren ordinerats mediciner skall dessa ges direkt i munnen. Att blanda i maten eller vattnet ger en osäker dosering och i värsta fall får djuret inte alls i sig sin medicin.
 
Om medicinen är i flytande form är det bästa och enklaste att ge medicinen som den är, i munnen, via en plastspruta. Lättast är att lyfta på läppen på sidan av munnen och spruta in medicinen. Kaniner och gnagare har inga tänder på sidan och därför kommer man direkt in i munnen. Om djuret är mycket sprattligt när medicinen skall ges är det bra att sitta på golvet och rulla in djuret i en handduk så att bara huvudet sticker fram, då brukar det vara lättare att hålla djuret stilla.
 
Riktigt små gnagare kan vara svåra att hålla eftersom de har mycket hud som sitter löst och de vrider sig runt i greppet. Man kan då prova att försiktigt ta ett tag i nackskinnet och huden över ryggen så att man får ett rejält grepp och stramar åt överskottshuden. På köpet får man att mungiporna dras uppåt och munnen blir lättare att komma åt.
 
Ibland skrivs tabletter ut till kaniner och marsvin. Tabletter kan inte ges hela utan tabletten måste krossas och blandas med något flytande. Välj gärna något välsmakande att blanda med t.ex. mosad banan, yoghurt, sylt eller annat. Denna blandning ges direkt i munnen som en flytande medicin. Naturligtvis är det av största vikt att kaninen/marsvinet får i sig allt av blandningen.
 
Om medicineringen skulle misslyckas av någon anledning är det viktigt att höra av sig till veterinären för råd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved