Välj stad

Välkommen till Evidensia Djurkliniken Roslagstull

Valhallavägen 12A
114 22 Stockholm

Öppettider

Måndag - torsdag 7.00 - 21.00
Fredag 7.00 - 17.45
Lördag 11.00 - 15.45

Kontakta oss/Boka tid:

Du når oss enklast på telefon: 08 - 612 57 60
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”
 
Följ oss på Facebook!
 

Reptil

 

Då din reptil ska behandlas för sjukdom


 

Allmänna råd
 

Så snart en reptil är sjuk bör omgivningstemperaturen höjas för att stimulera immunförsvaret. En ökad omgivningstemperatur stimulerar även ämnesomsättningen, och därmed upptaget av medicinen i kroppen. För de allra flesta reptiler är en temperatur mellan 26-30 grader lämplig dygnet runt. Dessutom ska naturligtvis djuret som vanligt ha tillgång till en varmare ”solplats”.
 
Det är också viktigt att djuret vilar och inte anstränger sig. Eftersom många reptiler blir svaga i muskulaturen när de är sjuka, så bör man möblera om i terrariet, alternativt skaffa ett mindre sjukterrarium, så att inte reptilen kan falla och skada sig från högre höjder.

 

Medicinering
 

Ofta skickas djuret hem på någon form av uppföljande medicinering. Vanligen rör det sig om antibiotikabehandling mot någon slags infektionssjukdom, eller kalkbehandling vid kalkbrist.

 

Medicinering av ödla


I munnen
För att öppna munnen kan man på vissa ödlor dra lätt i dröglappen under hakan, samtidigt som man drar lätt i överkäken. Andra ödlor utan dröglapp kan man i stället få upp munnen på genom att försiktigt pressa kanten av ett kreditkort, en ”slickepott” eller bakkanten av en vanlig matkniv mellan tänderna längst fram på nosen.
 
När du har lyckats öppna munnen sprutar du in medicinen, lite i taget, så nära mungipan som möjligt. Stäng därefter ödlans mun och håll den stängd tills du ser att den har svalt. Håll upp ödlan med huvudet uppåt en stund efter medicingivan så att djuret inte dreglar ut medicinen igen.
Ofta måste man vara två personer för att klara av att både öppna munnen och att ge medicinen.

Injektion
Vid vissa allvarliga infektionstillstånd måste medicinen i stället ges som en injektion för att säkerställa ett snabbt och säkert upptag i kroppen.
 
Medicinen ska ges omväxlande i de båda frambenen, i muskulaturen på överarmens baksida. Tvätta injektionsstället med ett desinfektionsmedel, t ex Alsollösning, Desivon eller Jodopax. Injicera sedan medicinen och håll fingret över injektionsplatsen en liten stund efter för att förhindra läckage. Massera injektionsområdet en stund efteråt.
 
Tänk på att även en annars snäll ödla kan bli rädd och aggressiv då den känner sig hotad och fasthållen. Se därför till att en person håller ett stadigt tag runt ödlans nacke, så att ingen blir biten i samband med medicingivan.
 
Använda sprutor placeras i medlämnad behållare och lämnas efter avslutad behandling in på kliniken.

 

Medicinering av orm
 

Medicin som ska ges via munnen kan tillföras på samma vis som till en ödla. Ormar har dock ingen dröglapp varför munnen måste öppnas försiktigt med t ex kanten av ett kreditkort enligt ovan.
 
Injektionen ges i ryggmuskulaturen i ormens främre halva. Ryggmuskulaturen sitter på ömse sidor av ryggraden, ungefär mellan kl 10-14 om man tänker sig ormens kropp i genomskärning.
Tvätta injektionsstället med ett desinfektionsmedel, t ex Alsollösning, Desivon eller Jodopax. Stick in sprutan under huden och ett par mm framåt in i muskulaturen. Håll ett finger över injektionsplatsen en liten stund efter för att förhindra läckage. Massera injektionsområdet en stund efteråt.
 
Använda sprutor placeras i medlämnad behållare och lämnas efter avslutad behandling in på kliniken.Medicinering av sköldpadda

I munnen
Vattensköldpaddor kan man ofta ”reta” lite framför huvudet så att den vill bitas. Passa då på att stoppa in sprutan (utan injektionsnål) så långt in i munnen som möjligt, och spruta in medicinen.
 
Land- och dossköldpaddor måste man ofta lirka lite med för att få upp munnen. Fatta tag runt sköldpaddans hals bakom skallen och dra ut huvudet så långt du kan. Ta sedan ett kreditkort, en ”slickepott” eller baksidan av en matkniv och håll mot munnen och lirka in, så att du kan öppna munnen.
 
Spruta sedan in medicinen lite i taget så att sköldpaddan kan svälja ordentligt. Håll upp djuret med huvudet uppåt en stund efter medicineringen så att sköldpaddan inte dreglar ut medicinen igen.
Ofta måste man vara två personer för att klara av att både öppna munnen och att ge medicinen.

Injektion
Vid vissa allvarliga infektionstillstånd måste medicinen i stället ges som en injektion för att säkerställa ett snabbt och säkert upptag i kroppen.
 
Medicinen ska ges frambenen, i muskulaturen på överarmens baksida. Variera så att du inte sprutar i samma framben varje gång. Tvätta injektionsstället med ett desinfektionsmedel, t ex Alsollösning, Desivon eller Jodopax. Injicera sedan medicinen och håll fingret över injektionsplatsen en liten stund efter för att förhindra läckage. Massera injektionsområdet en stund efteråt.
 
Vid medicinering av aggressiva sköldpaddor, t ex rödörad vattensköldpadda, är det viktigt att en person håller något mellan huvudet och det framben där medicinen ska ges, så att inte någon person blir biten. Du kan t ex hålla en ”slickepott” eller ett plastlock längs sköldpaddans hals så den inte kommer åt att bita.
 
Använda sprutor placeras i medlämnad behållare och lämnas efter avslutad behandling in på kliniken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved